terug

Keuzestage Neurogastro-enterologie

Keuzestage Neurogastroenterologie en Motiliteit Amsterdam UMC

Wat gaat de aios leren?

Patiënten met problemen en klachten op het gebied van de Neurogastroenterologie en Motiliteit komen veel voor zowel in academische context maar met name ook in perifere ziekenhuizen. In het Amsterdam UMC is expertise op dit gebied en worden veel patiënten gezien, verwezen door de huisarts maar ook door MDL-artsen van verschillende ziekenhuizen (zowel academisch als perifeer). MDL Amsterdam UMC beschikt over MDL-artsen met specifieke focus voor met name upper GI NGM met dedicated poli’s en ook de uitrusting van een functie laboratorium waar we iedere weekdag functie onderzoeken (zoals hoge resolutie manometrie, 24 uurs pH/impedantie metingen eventueel gecombineerd met ambulante manometrie) verrichten. Naast de diagnostische kant, zijn we ook referentie centrum voor behandeling van de NGM patiënten en problemen. Tijdens de NGM stage in het Amsterdam UMC zal de AIOS alle aspecten (diagnostiek en behandeling) van de NGM-zorg meekrijgen. Daarnaast zal door de wekelijkse poli- en functie-bespreking de AIOS een breder aanbod krijgen van de patiënt problemen dan enkel de eigen poliklinische zorg.

Wat gaat u leren:

  1. Stellen van indicatie, formuleren van een adequate vraagstelling en interpretatie van functie onderzoeken bij NGM patiënten.
  2. Indicatie stelling van aanvullende diagnostiek ter differentiatie van functionele en niet-functionele klachten.
  3. Kennis van verschillende functionele en motiliteitsaandoeningen, maar ook eosinofiele esofagitis ten aanzien van anamnese, diagnostiek en hierbij een doelmatig behandelplan opstellen en zo nodig aanpassen in het beloop van de ziekte.
  4. om op een professionele manier functionele klachten uit te leggen aan een patiënt en de patiënt te behandelen, hierbij rekening houdend met de psychosociale achtergrond en psychische comorbiditeit.
  5. Indicatie stellen en mede uitvoeren van endoscopische interventies (pneumodilatatie, botox injecties, Savary/CRE ballon dilataties, POEM) bij slokdarmmotoriek problemen en eosinofiele esofagitis.
Hoe ga ik leren?

Gedurende 4-6 maanden kunt u 2-4 dagen per week in het Amsterdam UMC stage lopen. U werkt 2 dagdelen per week mee aan functie onderzoeken: het uitvoeren van de metingen, verslaglegging en rapportage hiervan. Een dagdeel is gereserveerd voor de motiliteit bespreking, bestaande uit polibespreking en bespreking van alle functie onderzoeken die die week zijn verricht. Er is ruimte om naast een eigen NGM spreekuur ook mee te lopen bij spreekuren van de MDL-stafleden met expertise in NGM en bij het gezamenlijk spreekuur met de chirurg. Er zijn specifieke endoscopie programma’s voor NGM/eosinofiele esofagitis patiënten die kunnen worden verricht onder supervisie van een MDL-arts (pneumodilatatie, reguliere dilataties, POEM). Tevens is er tijdens de stage ruimte voor verdieping en ook mogelijkheid om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. Er zijn 3 MDL-artsen met NGM profiel werkzaam bij het Amsterdam UMC: prof. dr. A.J. Bredenoord, dr. K.M.A.J. Tytgat en dr. G.M.C. Masclee.

Show-and-tell

Er zijn verschillende AIOS MDL en MDL-artsen uit Nederland die bij het Amsterdam UMC een verdiepingsstage NGM hebben gevolgd. We hebben ook ieder jaar enkele buitenlandse gasten (AIOS/MDL artsen) die bij ons de fijne kneepjes van het functie onderzoek komen leren: zowel de uitvoering als de interpretatie. Wat AIOS ons teruggeven aan feedback is dat zij niet alleen meer kennis krijgen van NGM aandoeningen maar juist ook meer tools krijgen voor communicatie vaardigheden met de vaak complexe NGM patiënten. De gezamenlijke polibespreking en functie curve bespreking wordt zeer gewaardeerd door mogelijkheid tot extra exposure en verdieping.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling