Meer over de afdeling
- De afdeling biedt derdelijns diagnostiek en behandeling voor kinderen en jongeren met zowel ernstige somatische als psychiatrische problematiek waarbij geïntegreerde op maat zorg nodig is. De afdeling heeft een landelijke functie.
- Na de verbouwing afgelopen jaar zijn er 4 bedden, waarvan 2 continu in gebruik voor eetstoornis patiënten die lichamelijk dusdanig slecht zijn dat ze in eerste instantie vaak dwangbehandeling nodig hebben. Er is altijd sprake van een wachtlijst.
- We organiseren periodieke scholing en intervisie van verpleegkundig personeel en andere disciplines om zeer multidisciplinaire team op sterkte en bekwaam te houden waarbij we ook gebruik maken van moreel beraad bij lastige behandelbesluiten.
- Wetenschappelijk onderzoek wordt opgezet ter evaluatie van behandeling
- Er is intensief overleg met verwijzers, ketenpartners, kinderartsen om ook een goed nazorg traject voor deze patiënten te realiseren.
- De afdeling is innovatief en pionierend, waarbij het team enthousiast en gedreven is en kwaliteit voorop staat en onderstaande wolk misschien veelzeggend is , daterend van een recente teammiddag, hoe is het om te werken op de kinder- MPU?
Ervaringsverhaal A(N)IOS
De stage op de MPU-Kind en Jeugd vond ik enorm gelaagd en daarmee uitdagend en heel leuk. Je bent assistent op een dubbel-diagnose afdeling; je zult symptomatologie en resultaten van zowel psychiatrie als somatiek interpreteren en klinisch naar handelen. Je hebt niet alleen contact met de kind- en jeugdpsychiater, maar staat als assistent ook in direct contact met het team kinderartsen van de sociale pediatrie; als zaalarts komt het geregeld voor dat je als assistent werk verricht met hen als aanspreekpunt.
Doordat het een kinderpsychiatrische afdeling betreft, is je primaire patiëntenpopulatie minderjarig en krijg je daardoor ook intensief te maken met de ouders; het maakt je des te bewuster van je in te zetten bejegeningstactieken.
De patiënten op de afdeling zijn vrijwel uitsluitend al meerdere jaren in zorg geweest bij diverse instellingen voorafgaand aan opname op de MPU-Kind en Jeugd. Hierdoor is initieel het vertrouwen in een goede afloop bij zowel patiënt als ouders vrij laag. Toch is het behandelteam er gedurende mijn stage in alle gevallen in geslaagd dit vertrouwen te winnen en te behouden. Dit geeft aan hoe capabel en betrokken het team is waar je als AIOS de centrale spil in bent.
Nog een paar kernwoorden: gezien je tussen enorm veel partijen staat, is actieve communicatie en een bepaalde mate van directief zijn echt onmisbaar. Gezien het derdelijns aspect van veel aandoeningen is een houding van flexibiliteit, pragmatisme en positiviteit wenselijk. Omdat het om kinderen en diens ouders gaat is, interesse in sociale aspecten van de patiënt noodzakelijk.
Ik hoop dat je hier net als ik heel veel plezier zult beleven!
Oscar, maart 2019