terug

Differentiatiestage Overig

Revalidatie zorg voor volwassenen in de acute fase

Duur
3 maanden
4 maanden
Wat gaat de aios leren?

De afdeling Revalidatiegeneeskunde AMC heeft een voortrekkersrol op het gebied van de IC-revalidatie en nazorg. De afdeling heeft diverse richtlijnen ontwikkeld en er wordt wetenschappelijk en grensverleggend gewerkt op het gebied van de revalidatie van IC patiënten en IC nazorg, alsmede traumarevalidatie en fractuurrevalidatie (www.sensistep.com).

De AIOS kan uitgebreide kennis opdoen over IC-revalidatie. Het aanbod is zeer gevarieerd, o.a. uiteenlopend van IC verworven spierzwakte, cognitieve klachten, mentale problematiek, Post IC syndroom (PICS), polyneuro(myo)pathie, etc. De principes van ‘stepped care’ worden door ons toegepast, maar ook het principe van complexe zorg is een afgeleide van meervoudige eenvoudige pathologie, maar meer dan de som der delen….

In overleg kunnen keuzes worden gemaakt qua tijd, duur, intensiteit en modules, gericht op de individuele leerdoelen van de AIOS.

Hoe ga ik leren?

Learning by doing

De AIOS wordt in de gelegenheid gesteld poliklinische spreekuur te doen, naast een actieve bijdrage op de IC van het AMC. Er zijn verscheidene overleg momenten, gezamenlijk patiënten- en röntgenbespreking, multidisciplinaire overleggen. Je doet ook kennis op over de revalidatiebehandeling door gespecialiseerde paramedici (o.a. IC-loopband).

In drie of meer maanden tijd kun je je heel goed verdiepen in een specifiek onderwerp waar je belangstelling naar uitgaat (etalage/differentiatie). Het doel moet zijn om vooral veel gevarieerde pathologie te zien in verschillende stadia van hun progressie. We hanteren in de opleidingsgroep de mening: “learning by doing”, maar ook binnen een veilige omgeving, en dat is een JCI-standaard (Joint Commission International, de Amerikaanse certificering voor kwaliteit en veiligheid van de patiënt). In het AMC heerst een innovatieve en informele sfeer, maar we willen ook bij de beste horen. We hebben wat te bieden, maar we vragen ook wat.

Kortom: in een prettige, veilige en zeer leergierige werkomgeving vind je uitgebreide verdieping in de IC revalidatie & nazorg. (januari 2022).

Show-and-tell

IC-revalidatie is sinds jaar en dag al toegepast in het AMC. Waar ook wetenschappelijk onderzoek naar verricht wordt, blijkende uit diverse publicatie en promoties (o.l.v. dr. Marike van der Schaaf). De vroeg mobilisatie m.b.v. loopband is een uniek project die wereldwijd aandacht krijgt.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling