De afdeling neurologie van het AMC heeft de bewegingsstoornissen als speerpunt van klinische zorg en onderzoek. Tijdens de stage leert u systematisch een bewegingsstoornis patiënt te onderzoeken de fenomenologie correct te omschrijven. De volledige breedte van patiënten met bewegingsstoornissen wordt gezien op de poli: ziekte van Parkinson, parkinsonisme, dystonie, chorea, myoclonieën en ataxie.
We hebben een team van acht bewegingsstoornis neurologen (prof. dr. Rob de Bie, prof. dr. Henk Berendse, dr. Joke Dijk, dr. Vincent Odekerken, dr. Martijn Beudel, dr. Fleur van Rootselaar(KNF), dr. Hans Koelman (KNF), Dareia Roos. Daarnaast hebben we een groot team van parkinson verpleegkundig specialisten, gespecialiseerde KNF laboranten, neuropsychiaters, neurolopscyhologen en een klinisch psycholoog.
Diepe hersenstimulatie (DBS) is een ingreep die in het AMC veel wordt toegepast; er vinden jaarlijks zo'n 130 operaties plaats. U wordt getraind in de poliklinische evaluatie, klinische screening, peri-operatieve begeleiding en het instellen van DBS na de operatie. Ook intrajenunale levodopa infusie (Duodopa) wordt veel toegepast als geavanceerde behandeling bij de ziekte van Parkinson. In samenwerking met de klinische neurofysiologie zijn er wekelijks botuline-toxine spreekuren voor dystonie en worden o.a. tremorregistraties en backaveraging EMG/EEG's uitgevoerd
Voor uitgebreidere informatie kunt u terecht op: https://rona.amsterdam/regionaal-opleiden/stages/