terug

Volwassenpsychiatrie

Academisch Angstcentrum Altrecht

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het Altrecht Academisch Angstcentrum (AAA) is een topklinisch centrum met het TOPGGz keurmerk. Dat betekent dat er 2e en 3e lijns patiëntenzorg plaatsvindt met deels vernieuwende behandelmethoden bij complexe problematiek en dat er ook veel aandacht is voor wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding. Bij deze stage bij het AAA kan de AIOS veel kennis opdoen over de diagnostiek en behandeling van angststoornissen, obsessieve-compulsieve stoornissen en PTSS, bijna altijd in combinatie met andere problematiek (o.a. op het gebied van persoonlijkheid, stemming en autisme). Je leert veel over diagnostiek en indicatiestelling bij deze complexe doelgroep. Ook kun je veel leren over het geven van psycho-educatie, farmacotherapie en psychotherapie (o.a. CGT, EMDR, Imaginaire Exposure, rescripting). Er is bij het AAA ruimte voor verdieping en innovatie, waarbij met nieuwe gedragstherapeutische vormen, nieuwe vormen van traumabehandelingen en nieuwe geneesmiddelen wordt geëxperimenteerd.

Hoe ga ik leren?

Als AIOS doe je intakes en second opinions samen met de psychiater, waarbij diagnostiek en indicatiestelling vaak een hele puzzel zijn. Vervolgens stel je samen met de patiënt een behandelplan op, geef je psycho-educatie en verricht je medicatiebehandelingen en (onder supervisie) psychotherapie. De psychotherapeutische behandelingen zijn veelal duaal: 2 keer per week met 2 verschillende behandelaren, wat niet alleen erg leuk, maar ook heel leerzaam is. De AIOS kan participeren in groepsbehandelingen (angst/dwanggroep), systeemtherapie en een uitgebreid palet aan traumabehandelingen. Er is veel aandacht voor juist de combinatie van farmacotherapie en psychologische behandelingen. Je maakt deel uit van een multidisciplinair behandelteam, zodat je wel vaak zelfstandig, maar zeker niet alleen werkt. 

Show-and-tell

Op de afdeling werken veel psychologen die supervisie kunnen geven over de verschillende psychotherapeutische behandelingen. Er lopen altijd verschillende wetenschappelijke onderzoeken op de afdeling en je kunt daar vaak ook in participeren. Voorbeelden van eerder en lopend onderzoek: EMDR voorafgaand aan exposure behandeling, nieuwe vormen van EMDR, effect van cannabidiol. Onderdeel van het vernieuwende behandelaanbod zijn intensieve, ambulante, kortdurende behandelingen voor OCD, paniekstoornis en PTSS. Bijvoorbeeld 4 hele dagen begeleide exposurebehandeling (ook thuis). Erg interessant hier kennis mee te maken. En, last but not least: er is een erg enthousiast en bevlogen behandelteam dat je graag veel wil leren.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling