terug

Radiologie Isala

Wie zijn wij?

De opleidingsgroep Radiologie bestaat uit de opleider, plaatsvervangend opleider, alle radiologen en nucleair geneeskundigen werkzaam binnen de vakgroep Radiologie/Nucleaire geneeskunde van Isala (± 30 leden, ± 25 FTE). Drs. H.Z. Flach, radioloog, is opleider en mw. dr. H. Arkies, nucleair geneeskunde, is plaatsvervangend opleider. De opleiding wordt organisatorisch ondersteund door Rianne Eilander, opleidingscoördinator. Daarnaast biedt de Isala Academie inhoudelijke en didactische ondersteuning.

Isala is één ziekenhuisorganisatie met vijf locaties in Zwolle, Meppel, Steenwijk, Kampen en Heerde. Onder het motto 'dichtbij als het kan, verder weg als het moet' waarborgen wij samen het aanbod van basis- en topzorg in Noordwest-Overijssel en Zuid-West Drenthe. Isala biedt meer dan basiszorg. In de loop der jaren hebben wij steeds meer bijzondere, topklinische functies toegewezen gekregen. Vaak als erkenning van de kennis en vaardigheden die specialisten op eigen initiatief hadden opgebouwd. Bijvoorbeeld op het gebied van hart, vrouw kind, oncologie, trauma, de oudere patiënt en Connected Care. Isala is innovatief en vooruitstrevend. Dit blijkt onder andere uit haar deelname aan het Health Innovation Park, regio Zwolle. Isala heeft 1245 bedden. Er werken ruim 7000 medewerkers waarvan ongeveer 415 medisch specialisten en 230 arts-assistenten. Naast het ruime aanbod aan pathologie kennen de afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde ook een groeiend palet aan research mogelijkheden. Wij begeleiden promovendi en bieden stageplaatsen voor studenten van verschillende technische zorgopleidingen. De assistent kan tijdens zijn opleiding deelnemen aan onderzoekstrajecten.

 

De afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde vormen een gezamenlijke vakgroep binnen de Isala. Er bestaat integratie van beide afdelingen op klinisch, onderwijskundig en researchgebied. Het orgaangerichte werken binnen CORONA opleidingsmodel geeft hieraan duidelijk richting. De afdeling Radiologie stelt zich ten doel:

  • Kwalitatief hoogwaardig diagnostisch onderzoek en behandeling leveren met behulp van beeldvormende technieken verrichten.
  • Een hoogwaardige bijdrage leveren aan de individuele opleiding tot radioloog.
  • Een hoogwaardige bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de radiologie, veelal in samenwerking met andere disciplines.

De afdelingen Radiologie/Nucleaire Geneeskunde Isala waar de AIOS werkzaam zal zijn is state of the art geoutilleerd waaronder:

Radiologie:

  • meer dan dertien digitale buckykamers, waarvan vier in combinatie met traumaopvang,
  • drie buckykamers in buitenpoli’ s (Kampen, Heerde en Steenwijk)
  • elf echokamers, twee echokamers in buitenpoli’ s (Kampen en Heerde)
  • één interventie-kamer, inclusief bi plane, één hybride ok
  • vier CT scanners, één 128 en twee 256 slice waarvan 1 op de SEH en in de nieuwbouw Meppel spectraal CT
  • vijf MRI onderzoekskamers waarvan drie 1,5 T en twee 3 T en een HIFU
  • drie mammografiekamers en één stereotactische biopsiekamer
  • drie doorlichtkamers
  • een Botdensitometrie-kamer
  • een Conebeam op de kaakchirurgie
  • elf mobiele doorlichtsystemen (OK, Uro, pijn etc)
  • zes Mobiele röntgensystemen (IC, CC, Neo en zaal)

Nucleaire Geneeskunde:

Locatie Zwolle:

  • 3 PET-CT’s, waarvan 1 digitale PET-CT. De afdeling heeft voor de PET-CT-scanner de EARL-accreditatie, een Europees kwaliteitskeurmerk binnen de nucleaire geneeskunde in het bijzonder voor PET-CT-centra.
  • 2 Spect-CT’s

Locatie Meppel:

  • Gammacamera
  • Spect-CT
  • Spectraal CT
  • MRI
  • DEXA

 

Samenwerkingsovereenkomsten met toonaangevende industrieën zoals Philips en General Electric zorgen voor een constante stroom van technologische vernieuwingen, onder andere op het gebied van diagnostische systemen en beeldbewerking. Naast elektronische verslaglegging vinden talrijke, veelal multidisciplinaire besprekingen plaats. AIOS zijn hier vanzelfsprekend actief bij betrokken. Dit alles waarborgt dat het vakgebied in de volle breedte kan worden uitgeoefend, inherent hieraan kan de volledige opleiding Radiologie worden aangeboden.

 

 

Over de opleiding

De opleiding radiologie neemt over het algemeen 5 jaar in beslag. Iedere aios wordt opgeleid tot algemeen radioloog met een of twee differentiaties. De eerste 2,5 jaar van de opleiding staat volledig in het teken van de algemene radiologie (common trunk). In de tweede helft van de opleiding besteedt de aios minimaal 1 jaar aan de verdere ontwikkeling van de competenties van de algemeen radioloog en 1,5 jaar aan 1 of 2 differentiaties. Zodoende heeft iedere aios aan het eind van de opleiding ten minste drieënhalf jaar opleiding in de algemene radiologie gevolgd. Het palet van de algemene radiologie in de opleiding is zo ingericht dat de radioloog bij registratie in principe alle frequente, spoedeisende en eerstelijns verrichtingen zelfstandig kan uitvoeren.

In de OOR NO volgen alle aios één jaar van hun opleiding binnen de academische opleidingsinstelling binnen de OOR NO, in het UMCG. Dit uitwisseljaar vindt plaats in het derde opleidingsjaar.

Over de regio

De Radiologie-opleiding vindt plaats in het regionale opleidingscluster Noord-Oost-Nederland. De OOR N&O kent 5 zelfstandige opleidingen Radiologie: Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Medisch Spectrum Twente, Ziekenhuis Groep Twente, het Deventer Ziekenhuis en Isala te Zwolle.

Thema's
Acht thema’s vormen de leidraad in de gehele opleiding. De common trunk is ingedeeld in aantallen stageweken per thema en in de differentiatiefase kiest de aios één of twee thema’s als differentiatie. De acht opleidingsthema’s zijn als volgt:

  1. Cardio thoracale radiologie
  2. Abdominale radiologie
  3. Interventieradiologie
  4. Nucleaire geneeskunde en moleculaire radiologie
  5. Neuro- en hoofd-halsradiologie
  6. Musculoskeletale radiologie
  7. Mammaradiologie
  8. Kinderradiologie

De opleiding radiologie sluit met deze acht thema’s zoveel mogelijk aan op de indeling van de klinische specialismen om optimale expertise en dienstverlening te kunnen bieden aan de aanvragend specialist. De thema’s zijn merendeels orgaansysteemgericht, corresponderend met de indeling van de betrokken klinische specialismen (thema’s 1, 2, 5-7). Twee thema’s zijn meer modaliteitsgericht: de interventieradiologie en de nucleaire geneeskunde en moleculaire radiologie (thema’s 3 en 4). De kinderradiologie richt zich op een specifieke doelgroep, hetgeen aansluit op de separate organisatie van de kindergeneeskunde als klinisch specialisme (thema 8).

Common trunk

In de common trunk wordt een solide basis gelegd voor de beheersing van de algemene radiologie. Alle thema’s komen in de common trunk aan de orde. De opleider bepaalt in afstemming met de aios welke stage waar en wanneer wordt gevolgd, volgens de richtlijnen van het opleidingsplan Corona. Per thema kan hiervan maximaal 10% naar beneden worden afgeweken.

De aios komt in de common trunk in aanraking met alle deelgebieden van de radiologie. Op grond hiervan kan de aios tegen het einde van de common trunk een bewuste afweging maken voor de te kiezen differentie(s). Stages kunnen worden opgesplitst wanneer dit voor de individualisering van de opleiding noodzakelijk is.

Differentiatiefase

De tweede helft van de opleiding bestaat deels uit het verdiepen van één of twee thema’s (differentiaties) en deels uit het verder ontwikkelen van de competenties op het gebied van de algemene radiologie waarvoor in de common trunk de basis is gelegd. Iedere aios besteedt in de differentiatiefase maximaal achttien maanden aan de differentiatie(s) en minimaal twaalf maanden aan de algemene radiologie. De differentiaties variëren in duur:

Tabel 1 Duur van de differentiaties

DifferentiatieDuur in maandenDuur in weken
Cardio thoracale radiologie1878
Abdominale radiologie1878
Interventieradiologie1878
Nucleaire geneeskunde en moleculaire radiologie1878
Neuro- en hoofd-halsradiologie1252
Musculoskeletale radiologie1252
Mammaradiologie626
Kinderradiologie626

Het kiezen van ten minste één differentiatie is verplicht. In de differentiatie richt de aios de aandacht met name op de minder frequente, electieve en hoog-complexe verrichtingen van het deelgebied.

De aios kan in overleg met de opleider kiezen voor twee differentiaties op voorwaarde dat de totale duur van beide differentiaties de achttien maanden niet overschrijdt. Het is niet de bedoeling dat de aangegeven duur per differentiatie overschreden wordt en een differentiatie kan tijdens de opleiding slechts één keer worden gevolgd. De bij de differentiaties van twaalf of zes maanden overblijvende opleidingstijd dient (tot het maximum van achttien maanden) besteed te worden aan een andere differentiatie, dan wel aan het uitbreiden van de competenties op het gebied van de algemene radiologie (zie onder). Belangrijk is dat ten minste de competentieniveaus zoals vermeld in de themakaarten voor zowel de algemene radiologie als de differentiatie(s) worden behaald.

Voortvloeiend uit de kaders gesteld voor de differentiaties en bovenstaande duur per differentiatie zijn onderstaande combinaties van differentiaties mogelijk:

  • neuro-/hoofd-halsradiologie en kinderradiologie
  • neuro-/hoofd-halsradiologie en mammaradiologie
  • musculoskeletale radiologie en kinderradiologie
  • musculoskeletale radiologie en mammaradiologie
  • kinderradiologie en mammaradiologie

Er is een aparte differentiatie nucleaire geneeskunde en moleculaire radiologie ingesteld om binnen de beroepsgroep de specifieke expertise te behouden op het gebied van radionucliden, farmacokinetiek, bio markers, moleculaire beeldvorming, nucleaire fysica, apparatuur etc.

Daarnaast is specifieke kennis nodig voor het uitvoeren van de nucleair geneeskundige therapieën en het ondersteunen van radiologen in deelgebieden waarin men geen eigen zelfstandig competentie-niveau heeft op het gebied van de nucleaire verrichtingen. Naast de differentiatie Nucleaire geneeskunde en moleculaire radiologie worden de nucleair geneeskundige verrichtingen uitsluitend ondergebracht in aandachtsgebieden waarin de frequentie van nucleair geneeskundige procedures hoog genoeg is om als radioloog op individueel niveau voldoende expertise te behouden i.e. de differentiaties cardio thoracale radiologie, abdominale radiologie en musculoskeletale radiologie.

Naast de differentiatie(s) bouwt iedere aios gedurende ten minste twaalf maanden voort op de algemene radiologie. Hiervoor worden in de differentiatiefase geen specifieke aantallen weken per thema aangegeven. De opleider en de individuele aios bepalen in de differentiatiefase samen welke stages nodig zijn om de vereiste bekwaamheidsniveaus te behalen.

Tabel 2 Algemene radiologie tijdens de differentiatiefase

Algemene radiologie in de differentiatiefase uitgaande van een differentiatie van 18 maandenDuur in weken
Cardiothoracale radiologie8
Abdominale radiologie8
Interventieradiologie4
Nucleaire geneeskunde en moleculaire radiologie 
Neuro- en hoofd-halsradiologie8
Muscoloskeletale radiologie8
Mammaradiologie8
Kinderradiologie8
Totaal52

Een en ander is afhankelijk van de reeds behaalde competenties/EPA’s in de common trunk, en de gekozen differentiatie(s). Dit geeft flexibiliteit voor de individuele aios, afhankelijk van de voortgang in de opleiding. Indien een aios ervoor kiest om een differentiatie of differentiaties van in totaal minder dan achttien maanden te volgen dan is er ruimte om bepaalde onderdelen van de algemene radiologie verder te verbreden en verdiepen. Aan deze verbreding kan door de aios zelf invulling worden gegeven in samenspraak met zijn opleider. Hetzelfde geldt voor de aios die sneller dan gemiddeld de competenties van de algemeen radioloog beheerst en die binnen de twaalf maanden algemene radiologie in de differentiatiefase tijd heeft voor verdere verbreding en verdieping van deze competenties. Wij verwachten dat de aios aan het eind van het tweede jaar/ begin derde jaar aangeven wat de differentiatie van voorkeur is.

 

Samenwerking in de regio

De Radiologie-opleiding vindt plaats in het regionale opleidingscluster Noord-Oost-Nederland. De OOR N&O kent 5 zelfstandige opleidingen Radiologie; Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), Medisch Spectrum Twente, Ziekenhuis Groep Twente, het Deventer Ziekenhuis en Isala te Zwolle.