Oncologie is een speerpunt van het St. Antonius ziekenhuis. Ook binnen de longziekten is oncologie één van de speerpunten, samen met de interstitiële longafwijkingen en de pulmonale vaten. De afdeling beschikt over een specifieke polikliniek voor snelle diagnostiek van patiënten die verdacht worden van een thoracale maligniteit. Per jaar wordt bij circa 300 nieuwe patiënten de diagnose kanker gesteld.
De diagnosen behelsen het volledige palet van thoracale maligniteiten. In de work-up van deze patiënten wordt gebruik gemaakt van de state of the art wat betreft diagnostische onderzoeken. Endo-echografie hoort daarbij en de mogelijkheid bestaat actief te participeren in het endoscopisch programma. De kliniek voor patiënten met een thoracale maligniteit is gesitueerd op locatie Utrecht. Patiënten worden opgenomen op deze afdeling, samen met patiënten van de medische oncologie. De patiënten met een thoracale maligniteit worden begeleid door de AIOS longziekten die de klinische oncologie stage doorloopt.
Op deze locatie is ook de dagbehandeling gesitueerd waar de patiënten kunnen worden behandeld met chemotherapie. Per jaar worden ruim 150 patienten met een thoracale maligniteit systemisch behandeld. De chirurgische resecties vinden plaats op locatie Nieuwegein. Per jaar vinden circa 375 ingrepen plaats waarvan meer dan 200 longresecties. De afdeling long oncologie wordt gesuperviseerd door de longartsen Judith Herder en Franz Schramel, beiden consulenten van het IKNL.
Wekelijks vindt een regionaal MDO plaats met de longafdelingen van het Hofpoort ziekenhuis Woerden, het ziekenhuis Rieverenland Tiel, het Meander Medisch Centrum Amersfoort en de afdeling radiotherapie van het UMCU. De afdeling heeft een supraregionale verwijs functie voor de interventie bronchoscopie. De afdeling longziekten beschikt over een Research and Development afdeling, die alle klinisch wetenschappelijk onderzoek begeleid. Op het gebied van de long oncologie lopen er per jaar circa 15 trials, waarin patiënten kunnen worden geïncludeerd.
De opleidingsgroep bestaat uit alle 13 longartsen met een totaal van 11,2 fte. De longartsen, zijn gedetacheerd op meerdere locaties.
Alle longartsen zijn vakinhoudelijk breed georiënteerd op alle aspecten van de eindtermen van de opleiding en daarnaast specifiek verantwoordelijk voor hun aandachtsgebied zoals:
- Dr. F.M.N.H. Schramel oncologie en interventie bronchoscopie
- Prof. Dr. J.C. Grutters leerstoel interstitiële longziekten en longtransplantatie
- R.J. Snijder allergie, ernstig astma, vaatpathologie
- D.A. van Kessel infectieziekten, immunologie, en longtransplantatie
- Dr. E.J. Oudijk longtransplantatie
- Dr. G.J.M. Herder oncologie
- Dr. H.J. Mager vaatpathologie en interventie bronchoscopie
- H. van der Zeijden COPD en OSAS
- F.T. van Beek interstitiële longziekten
- B.A.H.A. van Mackelenbergh TBC
- Dr. H.R. Reesink pulmonale hypertensie, in het bijzonder chronische trombo-embolische pulmonale hypertensie, obstructief slaapapnoe syndroom en longfysiologie
- S.W.A. van Haarlem longfunctie en sportgerelateerde longziekten
- Dr. M. Veltkamp interstitiële longziekten
De volledige opleidingsgroep is verantwoordelijk voor de kwaliteit, inhoud en vormgeving van de opleiding tot longarts in het St. Antonius Ziekenhuis. Alle specialisten werken actief samen voor een kwalitatief hoogstaande opleiding. Hierin hebben een aantal specialisten extra taken en verantwoordelijkheden