Erasmus MC: met meer dan 70 opleidingen een van de grootste medische opleidingscentra in Nederland.
Jaarlijks worden ongeveer 2500 patiënten opgenomen op de Intensive Care van het Erasmus MC. Die Intensive Care bestaat uit 6 units, waarvan er 2 bestemd zijn voor cardio-thoracale problematiek (de zesde verdieping) en de resterende 4 vormen tezamen de algemene Intensive Care units (de vierde verdieping).
Het aanbod van patiënten in het Erasmus MC is zeer gevarieerd, het betreft o.a:
- Patiënten die een orgaantransplantatie (hart, longen, lever of nieren) moeten ondergaan of hebben ondergaan met de daar eventueel bijbehorende complicaties.
- Trauma patiënten; het Erasmus MC is een level 1 traumacentrum met een groot verzorgingsgebied en we krijgen daardoor patiënten aangeboden met de meest uiteenlopende traumata (slachtoffers verkeersongevallen, (mes)steek-, schot verwondingen, bouw-, haven- en industrie geassocieerde ongelukken).
- Patiënten met ernstige neurologische problemen zoals hersenbloedingen, infarcten, status epilepticus en neurotrauma, maar ook patiënten met bijvoorbeeld onbegrepen coma.
- Patiënten na een reanimatie en/of patiënten met ernstig hartfalen.
- Patiënten met beademingsproblemen die overkomen uit andere centra al dan niet verdere expertise of voor verdere ondersteuning middels ECMO (Extra Corporele Membraan Oxygenatie).
- Patiënten met sepsis, hematologische maligniteiten en andere ernstige immunologische problemen.
- Patiënten met tropische ziekten (wereldhaven en expertisecentrum tropische ziekten (uitgezonderd hemorrhagische koortsen))
- Patiënten die vanwege een onderliggende ziekte (mechanisch, metabool of neurologisch) thuisbeademing nodig hebben en voor een behandeling of ingreep klinisch moeten worden opgenomen.
We bieden onze patiënten indien nodig en nuttig alle vormen van orgaanondersteuning aan in de vorm van (NO)-beademing, nierdialyse CVVHD(F), ECMO (kunstlong en/of kunsthart), LVAD (kunsthart), impella en IABP.
Op de Intensive Care werken ongeveer 30 stafleden, met zeer verschillende achtergronden zoals neurologie, anesthesiologie, longgeneeskunde, cardiologie en interne geneeskunde en zelfs filosofie (de ethicus) farmacologie (de apotheker) en fysiologie (de fysioloog) zijn in de staf vertegenwoordigd.
De Rotterdamse staf staat er bewezen om bekend daadwerkelijk zeer laagdrempelig benaderbaar te zijn.
We hebben een mentorstructuur waarbij elke arts-assistent een mentor krijgt toegewezen die je voortgang volgt. Vanzelfsprekend word je geholpen met het behalen van de verplichte leerdoelen en EPA's. Daarnaast bestaat er vanwege de breedheid van het vak en de variatie in het patiënten aanbod de mogelijkheid om naast de verplichte EPA’s ook je eigen specifieke leerdoelen te verwezenlijken.
De IC organiseert dagelijks onderwijs in verschillende vormen, variërend van de röntgen bespreking tot literatuur presentatie en van reflectie bespreking tot het onderwijs in het kader van het kerncurriculum voor de fellows. Het onderwijs vindt vrijwel altijd in de ochtend plaats, zodat zowel dag- als nachtdienst hier optimaal van kunnen profiteren.
Let op: Deze beschrijving is van toepassing op de verplichte stage "Intensive Care" als onderdeel van de commun-trunk-opleiding tot anesthesioloog.
Deze stage duurt maximaal 12 maanden. Voor het uitstroomprofiel "Anesthesioloog-Intensivist" (wat nog eens 12 maanden extra duurt) moet je apart solliciteren bij de opleider IC, dr. J. van Bommel (j.vanbommel@erasmusmc.nl).