Door de gecombineerde functie van stadsziekenhuis en academisch ziekenhuis , is er een zeer breed en ruim aanbod aan reguliere en superspecialistische vaatchirugie. Zowel de open als de endovasculaire behandeling binnen de deelgebieden aortachirurgie, vascular access chirurgie, mesenteriaal ischemie en veneuze chirurgie zijn toonaangevend binnen Nederland.
Gezien de belangstelling voor diabetes mellitus en de diabetisch voet in het MUMC is er een ruim aanbod aan femoro-distale revascularisaties (zowel chirurgisch als endovasculair). Ook de carotispathologie en –chirurgie is ruim vertegenwoordigd.
Stages in interventie radiologie en op het vaatlaboratorium zijn deel van de opleiding. Beoordeling en interpretatie van non-invasieve vaatdiagnostiek (Duplex, MRA, CTa) zijn een wezenlijk onderdeel van de stage.
Mogelijkheid tot basaal, translationeel en klinisch wetenschappelijk onderzoek zijn mogelijk.
Algemene informatie van de afdeling
De vakgroep heelkunde verzorgt de opleiding algemene heelkunde en in de volgende differentiaties: vaatchirurgie, traumatologie, gastro-intestinale chirurgie, oncologische chirurgie en kinderchirurgie.
Samenstelling van de vakgroep
De samenstelling van de vakgroep heelkunde, waaronder de vaatchirurgen, is bijgevoegd.
De vakgroep kende al een opleidingscommissie die bestaat uit de opleider Dr Stassen, de plaatsvervangend opleider Prof Dejong en Dr Verhoeven, onderwijscoördinator. De opleiders van de huidige CHIVOschappen zullen per 2011 deel van de commissie uit gaan maken als vertegenwoordigers van de chirurgische deelgebieden en bijdragen aan het invullen van de verschillende differentiaties en de voorbereiding daarop in het algemeen deel van de opleiding.
Dit zijn Prof Schurink, vaatchirurg; Prof von Meyenfeldt, oncologisch chirurg; Prof Brink, traumatoloog; Prof van Heurn, kinderchirurg.
Samenstelling van de assistentengroep
In 2011 bestaat de assistentengroep uit 18 AIOS en 6 ANIOS.
Kwaliteitsbeleid
Hiervoor wordt verwezen naar de paragraaf “AIOS” onder “kwaliteitsindicatoren”.