terug

Differentiatiestage Intensive care

Pediatrische Intensive Care

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze stage is interessant voor de aios (kindergeneeskunde en anesthesie) die zijn of haar kennis en kunde op het gebied van opvang, diagnostiek en behandeling van ernstig zieke kinderen wil vergroten, om deze bagage mee te nemen als algemeen kinderarts of als voorbereiding op een fellowship acute kindergeneeskunde, intensive care, kindercardiologie, kinderoncologie of kinderanesthesie.

Welke bagage neemt de aios mee aan het eind van de stage?
Tijdens deze stage zullen een veelheid van ziektebeelden met al hun technische, psychosociale en ethische problemen de revue passeren. Het hoofddoel van de profileringsstage is om zelfstandig deze complexe problematiek te kunnen aansturen.

Wat wordt er verwacht van de aios?
Als aios krijg je een grote mate van autonomie, waarbij je gesteund zult worden door kindergeneeskundige en anesthesiologische stafleden van de afdeling. Om dit doel te kunnen bereiken is de duur van de profileringsstage dan ook minimaal 6 maanden. De aios zal eerst als arts-assistent werkzaam zijn, gevolgd door een periode als supervisor (als de aios dit wenst). De aios zal participeren in de (assistenten-)diensten.

Waarom deze stage in het WKZ?
Het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) is een integraal academisch kinderziekenhuis waar naast de medische zorg veel aandacht is voor de ontwikkelingsgerichte zorg, onderzoek en opleiding.

De afdeling Intensive Care Kinderen van het WKZ is één van de grootste kinder IC afdelingen van Nederland en kenmerkt zich door een multidisciplinair karakter. Behalve kinderen met complexe intern-pediatrische problematiek worden er kinderen opgenomen na grote trauma’s en na diverse chirurgische ingrepen, waaronder cardiochirurgie. Door de aanwezigheid van het Prinses Maxima Centrum is er eveneens uitgebreide ‘blootstelling’ aan kinderen met multi-orgaan problematiek bij maligniteiten of na stamceltransplantatie.
Tevens heeft Utrecht een groot Centrum voor Thuisbeademing, waardoor ervaring wordt opgedaan in zorg voor kinderen met thuisbeademing. De afdeling telt op dit moment 16 IC-bedden en 3 RCU-bedden (Respiratory Care Unit), waarop jaarlijks ruim 1000 kinderen van 0 tot 18 jaar worden opgenomen. In 2024 zal een verbouwing plaatsvinden waarbij de afdeling een nieuwe fysieke plek in het kinderziekenhuis krijgt en zal uitbreiden naar 35
bedden (intensive care en high care). De staf bestaat momenteel uit 2 fellows, 9 kinderarts-intensivisten, 3 anesthesioloog-kinderintensivisten, 5 physician assistants, 2 ventilation practitioners, 1 renal practitioner, 1 circulation practitioner en 2 verpleegkundig specialisten chronische thuisbeademing.

Show-and-tell

Ex-profileerder Lisette:
Profileringsstage op de PICU in het WKZ was voor mij een waardevolle stage. De interessante patiëntpopulatie, de veilige leeromgeving en de betrokkenheid van alle disciplines zorgen voor een dynamische invulling van alledag. Als supervisor krijg je alle ruimte om te leren superviseren maar daarnaast ook de ruimte om jezelf te ontwikkelen in het doen van verrichtingen, moeilijke gesprekken en/of langdurige patiëntbegeleiding. Je krijgt tevens de ruimte om je te verdiepen in een bepaald onderwerp naar keuze. Kortom, alles is mogelijk!

Ex-profileerder Maartje:
"Waardevolle PICU stage, uitgebreide introductie van 3 dagen, leerzame en brede patiëntenpopulatie,veel blootstelling aan cardiochirurgische patiënten, mogelijkheid OK's bij te wonen, veel en inhoudelijk goed onderwijs, leuke en veilige sfeer op afdeling, veel overleg momenten waarbij staf goed vertegenwoordigd, ruimte voor discussie.
Opleiding door kinderarts-intensivisten alsmede door anaesthesisten wat soms net andere gezichtspunten geeft (positief). Ik heb me direct erg welkom gevoeld binnen de groep (ook al kwam ik uit een ander opleidingscluster) en heb veel geleerd nog aan het eind van mijn opleiding. De stage PICU in het WKZ is zeker aan te bevelen!"

Ex-profileerder Linda:
Voor mij als AIOS anesthesiologie was mijn PICU stage bijzonder waardevol. Het doel was meer bagage acute kindergeneeskunde, zodat ik mij zelfverzekerder voelde bij de opvang van acuut zieke kinderen en ook wist wat ik dan moest doen. Dit is zeker gelukt. De PICU WKZ biedt een brede patiëntenpopulatie, inclusief kindercardiologie, waarbij ik een heel breed scala aan kinderziekten voorbij heb zien komen. De groep is erg prettig om in te werken en biedt je volop ruimte voor eigen ontwikkeling, maar wel in een veilig kader waar je op terug kunt vallen. Ik kan de stage zeker aanraden, ook voor AIOS anesthesiologie.

Ex-profileerder Dominique:                                                                                      Als AIOS vanuit Leiden heb ik 3 maanden een verdiepingsstage gedaan op de PICU in Utrecht. Tijdens deze 3 maanden heb ik heel veel geleerd. De PICU in het WKZ is heel opleidingsgericht en er heerst een prettig, veilig leerklimaat. Ik heb onder andere veel handelingen kunnen leren zoals het plaatsen van drains, maken van echo’s en lijnen prikken. Daarnaast wordt er heel veel aandacht besteed aan klinisch redeneren op de werkvloer. Het aanbod aan patiënten was heel gevarieerd. Ik zou deze stage aan iedereen aanraden!


Ex-profileerder Charlotte:

“Een erg leerzame stage voor mij als AIOS kindergeneeskunde met interesse voor acute kindergeneeskunde. Door de gevarieerde populatie van bijvoorbeeld kindercardiologie, kinderoncologie, chirurgie en algemene pediatrie heb je een uitgebreid aanbod aan casuïstiek. Er is veel ruimte voor onderwijs, leren superviseren, technische vaardigheden en moeilijke gespreksvoering. Een fijne plek waar je met goede begeleiding wordt uitgedaagd en voldoende ruimte krijgt. Zo heb ik bijvoorbeeld beoordelingen van vitaal bedreigde patiënten op de verpleegafdelingen kunnen doen en heb ik bij de kinderanesthesie aan mijn technische AB vaardigheden kunnen werken. Kortom, de PICU is een plek waar je je uitgebreid kunt ontwikkelen, zeker een aanrader!”

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling