Erasmus MC: met meer dan 70 opleidingen een van de grootste medische opleidingscentra in Nederland.
De verdiepingsstage parasitologie is uniek vanwege de breedte van de in-huis aanwezige diagnostische mogelijkheden (microscopisch, serologisch en moleculair) en het scala aan parasitologische casuïstiek bij zowel terugkerende reizigers uit de tropen als immuungecompromitteerde patiënten (solid organ en beenmergtransplantatiepatiënten, HIV patiënten) en de patiëntenpopulatie uit een grote stedelijke agglomeratie.
De stage is gericht op verdieping van de klinische parasitologie en omvat de volgende onderdelen: 1) diagnostiek (tevens m.b.v. collectie klinisch materiaal trainen van eigen vaardigheden), 2) doen van consulten parasitologie, 3) deelnemen aan klinische besprekingen en reizigers- en vaccinatiepolikliniek (o.a. i.s.m. Travel Clinic ) en 4) theoretische verdiepingsmodulen t.a.v. klinische presentatie, diagnostiek en behandeling van parasitaire infecties. Daarnaast kan bij een stage van 6 maanden ook een onderzoeksproject uitgevoerd worden dat in overleg met AIOS gekozen wordt.
Het Erasmus MC omvat tevens het Sophia kinderziekenhuis en Erasmus MC Kanker Instituut. De afdeling Medische Microbiologie & Infectieziekten (MMIZ) verricht de complete microbiologische dienstverlening voor alle aan de Erasmus MC gelieerde ziekenhuizen, waardoor zowel expertise op het gebied van opportunistische infecties in immuungecompromitteerde patiënten als ook exotische tropische infecties in reizigers aanwezig is.
Het parasitologisch laboratorium van de afdeling MMIZ is een expertise centrum voor parasitologische diagnostiek en verricht niet alleen parasitologische diagnostiek voor patiënten van ziekenhuizen van het Erasmus MC maar ook voor een groot aantal andere inzenders (laboratoria, ziekenhuizen en huisartsen). Het laboratorium verricht onderzoek naar alle parasitaire infecties met speciale aandacht voor parasieten uit de tropen en voor infecties bij patiënten met verminderde weerstand. Het laboratorium heeft uitgebreide expertise op het gebied van morfologische diagnostiek (microscopie), serologische diagnostiek en moleculaire diagnostiek.
Gezien het relatief grote aanbod van casuïstiek van parasitologische infecties, is de stage 'case driven' opgezet, waarbij zowel de klinische aspecten (symptomen, differentiaal diagnose en behandeling) als de laboratorium diagnostiek (materiaal, methode, urgentie en kwaliteitsborging) aanbod komt. AIOS zullen praktisch geschoold worden in praktische laboratorium vaardigheden (bijv. microscopische analysen), het doen van klinische consulten. Theoretische verdieping komt tot stand door gerichte zelfstudie in combinatie met interactieve e-learning modules.