terug

Differentiatiestage Kinderorthopedie

Kinderorthopedie in het grootste kinderziekenhuis van Nederland

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Het Sophia Kinderziekenhuis is al 160 jaar een begrip voor ouders van kinderen met vaak ernstige pathologie. Het grootste en oudste kinderziekenhuis van Nederland. is onderdeel van het vooraanstaande Erasmus MC en herbergt alle disciplines. Er werken 6 fulltime kinderorthopeden (Gert Bessems, Dagmar Kempink, Suzanne de Vos, Renée van Stralen, Femke van Erp Taalman Kip en Jaap Tolk), 4 wervelkolomorthopeden (Hanneke van West, Jeroen Renkens, Joost Rutges en Fleur Joor) en éen fellow wervelkolom (Joost Kuipers) , 1 kindersportarts (Linda van den Berg) ondersteund door een verpleegkundig specialist orthopedie (Hesther Oldenkamp) en één VS in opleiding (Sharon Pols). Aanvullend werken nog 4 van de orthopedisch chirurgen van het Erasmus MC deels in het Sophia (Denise Eygendaal, Joost Colaris, Tom Piscaer en Duncan Meuffels). Christiaan van Bergen is voor één dag in de week werkzaam in het Sophia voor de pathologie van de bovenste extremiteit. Per 1 januari 2025 starten we een samenwerking met orthopedisch chirurg Annemieke van Noort uit het IJsselland ziekenhuis. De fellow kinderorthopedie zal dan zowel in het sophia als in het IJsselland algemene spreekuren gaan houden.

Het Sophia is een centrum voor aangeboren anatomische afwijkingen is onderdeel van het traumacentrum level 1 en is een erkend klompvoetcentrum. De kinderorthopeden en wervelkolom orthopeden participeren in verschillende Academic Centres of Excellence (Center for Lysosomal and Metabolic Diseases, NeMo Center – Expert Center for Neuromuscular and Mitochondrial Diseases, Pompe Center, ENCORE – Expertise Center for Neuro-developmental disorders, Sickle cell Center, adult and child, Turner Syndrome Center, Congenital Hand and Upper Limb Malformations, Expertisecentrum Spinal Disraphism Rotterdam (Spina bifida aperta), Erasmus MC Bone Center, Expertisecentrum Zeldzame Groeistoornissen). Als tertiair verwijscentrum is het Sophia een verzamelplaats voor patiënten met zeldzame ziektes (zoals b.v. Perthes, epifysiolysis capitis femoris, arthrogryposis multiplex congenita, ledemaatreductiedefecten, multipele osteochondromen, Madelung, mucopolysacharidosen, lysosomale stapelingsziekten, skeletdysplasieën, Silver-Russel). Naast deze supraregionale functie is er een sterke regionale rol weggelegd voor de kinderorthopeden. Twee van de kinderorthopeden werken ook in de shared centra LUMC en Amphia Breda) en participeren in de multidisciplinaire spreekuren van verschillende revalidatiecentra (Rijndam, Revant, Basalt).

Secundaire verwijzingen vinden plaats voor kinderen jonger dan één jaar die in de perifere ziekenhuizen vanwege anesthesiologische richtlijnen niet meer operatief behandeld kunnen worden. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid voor consultatiebureau artsen en fysiotherapeuten om via de huisartsen rechtstreeks te verwijzen naar de kinderorthopedie poli. Het aanbod is daardoor zo groot en gevarieerd dat er een unieke combinatie ontstaat van normaalvarianten, basale kinderorthopedische problemen en vaak zeer ingewikkelde pathologie. De kinderoncologische zorg is gecentraliseerd in het Prinses Maxima Centrum. De grote aantallen patiënten zorgen voor een breed aanbod. Er zijn speciale spreekuren voor heupafwijkingen, klompvoeten, scoliose, beenlengteverschil, bovenste lidmaatafwijkingen, Down syndroom, Perthes en multidisciplinaire spreekuren voor spasticiteit, ledemaatreductiedefecten, spina bifida en arthrogryposis multiplex congenita. Er is een nauwe samenwerking met de plastisch chirurgen m.b.t. de congenitale pathologie van de handen. De behandeling van wervelkolompathologie op kinderleeftijd wordt gedaan door de vier orthopeden die ook bij volwassen patiënten dit aandachtsgebied hebben. Primair worden kinderen met verdenking op scoliose, onbegrepen pijn en neurologische stoornissen gezien op het algemeen kinderorthopedisch spreekuur.

Globaal polischema: algemene kinderpoli 10/ week, scoliose 5/ week, multidisciplinaire cerebrale parese 2/ week, gipspoli 3/ week, kindersport 2/ week, multidisciplinaire ledemaatdeformiteitenpoli 1/ twee weken, beenlengtepoli 1/ maand, Down syndroom 1/ maand. Perthes 1/ maand, multidisciplinaire Arthrogryposis Multiplex Congenita 1/ kwartaal

Operatieschema: 5 algemene kinderorthopedische, 2 scoliose OK's / week

Het wetenschappelijk onderzoek heeft een aantal onderzoekslijnen: developmental dysplasia of the hip, cerebrale parese, Perthes, ledemaatdeformiteiten, scoliose, kindersport en bovenste extremiteit.

Het Erasmus MC is het op één na grootste ziekenhuis van de zeven universitair medische centra van Nederland. De organisatie bestaat uit ruim 50 afdelingen. Het Erasmus MC, Sophia Kinderziekenhuis is onderdeel van dit MC en heeft een eigen bekendheid in de universitaire gezondheidszorg maar ook ver daarbuiten. ″Het Sophia″ is niet alleen een begrip in Rotterdam maar ook landelijk.

Samenwerkende instellingen
Amphia Ziekenhuis
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling