Verder verdiepen in kennis van de acute neurologie en supervisie geven hierbinnen. Ervaring opdoen met opvang en behandeling van patiënten met een acuut neurologisch probleem op de Spoed Eisende Hulp (SEH) van een level één traumacentrum en ‘comprehensive stroke' centrum in combinatie met werken op de Acute Opname Afdeling (AOA). Deze stage is heel passend voor collegae die al wat verder in de opleiding tot neuroloog zijn en zich meer willen bekwamen in supervisie leren geven binnen de acute neurologische zorg.
Het primaire leerdoel van deze stage om zelf te leren superviseren en besluiten te nemen over patiënten met een acuut neurologisch probleem die zich presenteert op de SEH, zoals je ook straks als neuroloog gaat doen na het afronden van de opleiding.
Je leert steeds op gepaste afstand van de arts assistent en/of (oudste) coassistent feedback te geven op een stimulerende en ontwikkelende manier. Je leert zoeken naar een passende balans voor alle partijen, die je vooraf afstemt door leerdoelen te bespreken. Deze competentie overkoepelt de andere deelcompetenties.
Medisch handelen: het beoordelen van CT cerebrum/ CT angiografie / CT-perfusie / MRI-cerebrum in het acute stadium (het herkennen intracraniële vaatsegmenten die geoccludeerd zijn, perfusiedefecten, traumatische afwijkingen en deze relateren aan klinische uitval), het werken met neurologische schalen (NIHSS, Barthel, Rankin) bij beroerte, het functioneren in een SEH team en het kunnen behandelen van de opvang van acuut neurologisch zieke patiënten (beroerte, neurotrauma, maar ook andere problemen als onbegrepen bewustzijnsdaling, epilepsie, duizeligheid, dwarslaesie enzovoort).
Kennis en wetenschap: goede kennis van de neuro-anatomie en in het bijzonder cerebrovasculaire anatomie, de (patho)fysiologie en de epidemiologie van stroke en neurotraumatologie. Stand van zaken van de huidige acute o.a. reperfusie behandeling van stroke en goede kennis ontwikkelen van neuroradiologie hierbij.
Communicatie: goede en heldere afstemming tijdens visites op SEH en AOA, zo nodig overleg met andere specialisten zoals acuut internisten, en andere zorgverleners op de AOA zoals fysiotherapeuten, verpleegkundigen enz. Verdere communicatie met patiënt en familie over behandelmogelijkheden (op SEH bijvoorbeeld trombolyse). Extramuraal: overleg met huisartsen, verpleeghuisartsen, collega’s neurologen in de regio, ambulancediensten.
Samenwerking: Multidisciplinair overleg op SEH, betrokkenen in een stroke- en trauma team.
Organisatie: Overzicht over en het ontwikkelen van pro-actief beleid in neurologische spoedzorg, waarbij in het MUMC+ speciale aandacht is voor neurovasculaire en neurotraumatologie zorg. Binnen de organisatie kan nagedacht worden over het ontwikkelen van de patiënten zorg en specifieker zorgpaden, waarbij te denken valt aan het zorgpad; bewustzijnsstoornis, verwardheid, rugklachten, acute hoofdpijn enz.
Verder kan er bij specifieke interesse ten aanzien van opleiden scholingen gepland worden om te geven aan A(N)IOS, SEH artsen, physician assistants en verpleegkundigen.
Maatschappelijk handelen: Preventie risicofactoren, zoals binnen de beroerte zorg en epilepsie. Opleiden van collegae heeft hierbij een maatschappelijk belang en kan ertoe leiden dat door betere scholing zorg verbeterd en mensen iets leren.
Professionaliteit: Effectief leiding geven aan afdeling met acuut neurologisch zieke patiënten met name bij piekdrukte.