Wij dragen actief bij aan de opleiding van professionals. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk dan het overzicht op onze website.
Differentiatiestage
Arm-hand problematiek in de revalidatiegeneeskunde
Een etalage stage is een uitgelezen kans om je als arts-assistent te verdiepen in een deelonderwerp dat je interesse heeft. Als je als aios revalidatiegeneeskunde op zoek bent naar meer verdieping en verbreding op het vlak van arm- en handrevalidatie bij kinderen en volwassenen, inclusief amputatie en prothesiologie, dan is deze stage bij Rijndam Revalidatie een waardevolle aanvulling voor je opleiding.
De stage is volledig poliklinisch met een duur van 3-4 maanden. Er wordt met deze stage beoogd om een goede balans tussen de kliniek en verdieping te creëren in een prettig uitdagende, leerzame en veilige werkomgeving met een toegewijd team, waarbij er in overleg veel mogelijk is.
Daarnaast is er de mogelijkheid om bij diverse multidisciplinaire overleggen en paramedische disciplines aan te haken om de problemen van meerdere kanten te leren kennen.
Tot slot is er de mogelijkheid om deel te nemen aan onze cursorisch- en refereeronderwijsprogramma’s voor verdere ontwikkeling in de breedte van ons vakgebied.
In deze stage ligt de nadruk op het diagnostisch- en behandelproces ten aanzien van arm- en handproblematiek. Deze stage richt zich op kinderen en volwassenen met arm- en handproblemen, inclusief amputatie en prothesiologie van de bovenste extremiteit, zowel verworven als congenitaal.
Algemeen:
- Intake met multidisciplinair team
- Teambespreking- en multidisciplinaire overleggen wekelijks
- Wekelijks nieuwe en controle patiënten in (poli)klinische behandeling.
- Technische spreekuren met de orthopedische instrumentmaker: mogelijkheid om effect voorgeschreven voorziening te evalueren.
- Vaste supervisoren.
Hand- en polsrevalidatie
Op locatie Franciscus Gasthuis zit een gespecialiseerd behandelteam voor hand- en polsrevalidatie. Hier vindt multidisciplinaire behandeling plaats voor patiënten met diverse tweedelijns hand- en armproblemen (o.a. plexus brachialis problematiek, handrevalidatie bij acute of chronische hand- en armproblematiek, multicausale handproblematiek). In overleg zou meekijken met een hand- en polstherapeut in eerste lijn mogelijk zijn.
Op locatie Erasmus MC wordt handtherapie geboden voor tweede en derdelijns hand- en armproblemen, zoals complexe pees- en zenuwletsels en na traumatische amputaties. Op locatie Erasmus MC zit een gespecialiseerd behandelteam voor amputaties en prothesiologie bovenste extremiteit. Na een multidisciplinaire intake wordt met het team besloten welke disciplines betrokken moeten zijn bij de behandeling van de patiënt. Er wordt beoordeeld wat de beste behandeling is op basis van de hulpvraag van de patiënt.
Kinderhandenteam
Op locatie Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis vindt elke woensdag een multidisciplinair spreekuur plaats samen met de plastisch chirurgen van het Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis. Kinderen met aangeboren of verworven arm- en handproblemen worden hier gezamenlijk beoordeeld en wordt gezamenlijk een behandelplan besproken.
Overige mogelijkheden:
- Meelopen paramedische disciplines.
- Spreekuur spasticiteit bovenste extremiteit
- Bezoek orthopedisch instrumentmaker (ROT/Livit)
Leerdoelen
Wij willen met deze opleidingsetalage zowel verbreding als verdieping in jouw opleiding brengen. Dit doen wij door samen met jou de stage vorm te geven, zodat de inhoud van de stage zo volledig mogelijk aansluit bij jouw individuele leerdoelen en verwachtingen.
Te behalen leerdoelen zijn:
- Kennis van anatomie van arm/hand.
- Kennis van acute en late gevolgen van ongevalsletsel, aangeboren aandoeningen en verworven aandoeningen (zoals reumatische aandoeningen, centrale of perifeer neurologische aandoeningen, tendomyogene aandoeningen en degeneratieve aandoeningen).
- Kennis van de mogelijkheden tot prothesevoorzieningen bij partiele handamputatie.
- Kennis van het Behandelkader Hand- en Pols Revalidatie, Juni 2020, VRA
- Zelfstandig uitvoeren van intake en lichamelijk onderzoek.
- Aansturen zelfstandig en gespecialiseerd team.
- Indicatie stelling aanvullend onderzoek en passende behandelingsmogelijkheden bij arm- en handproblematiek.
- In staat zijn een behandelplan op te stellen waarbij de bijdrage van andere specialismen en paramedici worden benoemd.
Aanbevolen cursussen en literatuur ter voorbereiding:
- Basiscursus Amputatie en Prothesiologie bovenste extremiteit en Hand- en polsrevalidatie.
- Hand and Upper Extremity Rehabilitation: A Quick Reference Guide and Review 3rd Edition "Purple Book" Published 2013; by Susan Weiss, et al Nancy Falkenstein, Weiss Falkenstein (Editor)
- Pulvertaft video’s pulvertaft - YouTube
- Anatomy tv : via digitale bibliotheek ErasmusMC
- PULPe – Paediatric Upper Limb Project Europees project