terug

Differentiatiestage Pijn en palliatieve geneeskunde

Pijngeneeskunde Spaarne Gasthuis

Duur
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Ben jij de aios die zijn/haar verdiepingsstage pijngeneeskunde wil doen in een één van de grootste topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ) in Nederland?

Het Pijncentrum Spaarne Gasthuis ( SG ) is een modern multidisciplinair geaccrediteerd Pijncentrum waar alle gangbare behandelmodaliteiten worden toegepast met hoog-complexe behandeltrajecten in aangezichtspijn en oncologische pijnbestrijding, exclusief neuromodulatie.

Het Pijncentrum heeft twee locaties (SG-Hoo en SG-Haz) waar tezamen 6 anesthesioloog-pijnspecialisten, 1 Anesthesioloog-pijnspecialist – palliatief kader arts, 1 Verpleegkundig specialist en 2 pijnconsulenten werkzaam zijn.

In de differentiatie stage pijngeneeskunde komen de verschillende  EPA’s op het gebied van pijn- en palliatieve geneeskunde aan bod.

Hoe ga ik leren?

Aios doen poli, zien hun eigen patiënten , doen behandelingen zo nodig onder begeleiding, doen consulten in de kliniek en lopen mee met de verschillende MDO’s. Tevens de mogelijkheid mee te lopen met het palliatieve team.

Wij vinden het belangrijk dat dit gebeurt in een sfeer van saamhorigheid en collegialiteit, in een veilige (opleidings) omgeving, waarbij alle pijnspecialisten laagdrempelig benaderbaar zijn.

Duur

4 tot 6 maanden fulltime / 10-12 maanden parttime

Samenwerkende instellingen

De differentiatie tot pijnspecialist wordt deels gevolgd in een kliniek met een volledige opleidingserkenning en deels in een regionale kliniek met een gedeeltelijke erkenning. Dit in verband met de diversiteit aan pathologie en behandelvormen die de pijnspecialist in opleiding moet leren kennen. 

Vanuit het Amsterdam UMC  wordt de differentiatie onder andere vormgegeven samen met het Spaarne gasthuis. Op beide plaatsen zal de AIOS 10 maanden parttime stage lopen. Parttime betekent in dit geval doorgaans 2 dagen in de week pijngeneeskunde en 2 dagen in de week OK (nader in te vullen naar % aanstelling). De AIOS krijgt de optie om zich in de laatste 4 maanden van de differentiatie te profileren in een kliniek naar keuze. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te verdiepen in pijn bij kinderen, neuromodulatie/epiduroscopie, revalidatie of palliatieve zorg of verslavingszorg.

Show-and-tell

Uniek aan deze verdiepingsstage:

  • Intensieve samenwerking met neurochirurgen, orthopeden, revalidatie arts bij wervelkolom gerelateerde pijn.
  • Ervaring opdoen in invasieve behandelingen bij aangezichtspijn.
  • Er is een groot oncologisch centrum in het Spaarne Gasthuis, dus medicamenteuze en invasieve behandeltrajecten bij oncologische pijn komen aan bod.
  • Samenwerking met  Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg (TOPZ). Het palliatief team van het Spaarne Gasthuis, is zowel qua kennisniveau als qua aantal consulten, één van de meest ontwikkelde teams in Nederland, met het keurmerk voor palliatieve zorg van de ESMO. 1 van de pijnspecialisten zit in het palliatief team.
Samenwerkende instellingen
Amsterdam UMC
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling