terug

Differentiatiestage Oncologie

Enkelvoudige differentiatie Medische Oncologie LUMC

Duur
24 maanden
Wat gaat de aios leren?

Medische Oncologie is het onderdeel binnen de interne geneeskunde dat zich richt op de diagnostiek en de medicamenteuze behandeling van patiënten met kwaadaardige aandoeningen. Dit geldt zowel voor de antikankerbehandeling als de bestrijding van symptomen.

De internist-oncoloog heeft gespecialiseerde kennis van de klinische presentatie van en de diagnostische mogelijkheden tot opsporing van kanker en tot vaststelling van de uitgebreidheid hiervan. Daarbij komt de AIOS in aanraking met een grote diversiteit van oncologische ziektebeelden. De AIOS krijgt ervaring met het toepassen (de effectiviteit en mogelijke bijwerkingen) van verschillende systeem behandelingen als chemotherapie, immuuntherapie, doelgerichte therapieën en hormoontherapie. De AIOS heeft kennis van chirurgische en radiotherapeutische interventies en specifieke deskundigheid op het terrein van de indicaties en de complicaties van farmacotherapeutische mogelijkheden (chemotherapie, immuuntherapie, doelgerichte therapieën en hormoontherapie) en onmogelijkheden van de behandeling van kanker. Ook is de AIOS deskundig op het gebied van de gevolgen van kanker op korte en langere termijn, zowel medisch, als psychologisch en sociaal, daarbij gericht op zowel de patiënt als zijn/haar familie/naasten. De AIOS is in staat een coördinerende rol te spelen bij het opstellen van een, in het algemeen multidisciplinair, behandelprotocol. De AIOS heeft daarbij een goed begrip van de mogelijkheden en beperkingen van protocollaire geneeskunde. De AIOS heeft kennis van patiëntgebonden onderzoek, behandelingen in het kader van een trial, de statistische bewerking en de interpretatie van onderzoeksresultaten.

Hoe ga ik leren?

Wij willen ons enthousiasme voor het vak graag delen en werken volgens het nieuwe opleidingsplan Interne Geneeskunde. Dit betekent dat wij veel aandacht besteden aan competenties en vaardigheden die niet alleen op medisch inhoudelijk gebied liggen. Denk hierbij aan het voeren van gesprekken met patiënten, besprekingen samen met andere medisch specialisten over multidisciplinaire behandelingen, aan het samen nadenken over de zin en onzin van en behandelingen en het onderwijs geven aan bijvoorbeeld verpleegkundigen.

De opleiding bestaat uit een klinische en een polikliniek stage, waarin je eerst onder begeleiding zelfstandig patiënten behandelt en op een natuurlijke manier uitbreidt naar meer zelfstandigheid. Tevens is er een verdiepingsstage die in overleg naar keuze kan worden besteed aan een klinisch onderdeel van de medische oncologie. In deze periode gaan de eigen polikliniekwerkzaamheden door. Voorbeelden van een dergelijke stage kunnen bijvoorbeeld zijn: immunotherapie, palliatieve zorg en geriatrische oncologie.

Show-and-tell

We werken met meerdere supervisoren per spreekuur, waarbij elke supervisor zeer laagdrempelig benaderd kan worden voor een of meerdere tumortypes. Hierdoor is het veel beter mogelijk om optimale, veelzijdige, “state of the art” kennis te vergaren

Ook garanderen we zo voor de patiënt continuïteit, aangezien bij vertrek van de AIOS de patiënten naar het spreekuur van de supervisor over kunnen. Daarnaast is er op verzoek van de AIOS ruimte voor het tijdelijk (deels) overnemen van een polidagdeel van een van de supervisoren, om zo meer tumortype specifieke kennis te vergaren.

Tevens wordt er in samenspraak met de AIOS door de supervisoren op reguliere basis structureel onderwijs gegeven.

Wij bieden als een van de weinige opleidingscentra in Nederland de mogelijkheid van een perifere stage aan waarbij een AIOS een aantal maanden in een perifeer ziekenhuis stage loopt op de polikliniek medische oncologie aldaar en aanwezig is bij de daar lopende besprekingen en MDO’s.

Samenwerkende instellingen
Alrijne Ziekenhuis
Groene Hart Ziekenhuis
Haaglanden Medisch Centrum
Hagaziekenhuis
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling