terug

Differentiatiestage Nefrologie

Algemene kindernefrologie

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Kindernefrologie is een onderdeel van de opleiding kindergeneeskunde waar niet iedereen evenveel mee in aanraking komt. Het is vooral een poliklinisch vak. Het herkennen en zelfstandig de diagnostiek en (eerste) behandeling verrichten van bijvoorbeeld een verminderde nierfunctie, nefrotisch syndroom, hypertensie of tubulopathie zijn belangrijk voor een adequate uitoefening van de latere beroepspraktijk van een (algemeen) kinderarts. Deze stage helpt daarbij.

Er is in deze stage tevens de mogelijkheid om meer te leren over de kinderurologie. Dit is voor een algemeen kinderarts van belang, bijvoorbeeld als het gaat over de antenatale screening (hydronefrose) of de behandeling van urineweginfecties.

Waarom kindernefrologie in het WKZ in Utrecht?
Kindernefrologie in het WKZ/UMC Utrecht is onderdeel van het Expertisecentrum erfelijke en aangeboren nierziekten en urologische ziekten, erkend door NFU en ministerie van VWS, en tevens European Rare Kidney Disease Network Reference Center. Naast ervaring in erfelijke en aangeboren afwijkingen aan nieren en urinewegen, is er veel ervaring met nierschade door een oncologische behandeling. Hierbij kun je denken aan een chronische nierziekte na een nefrectomie of chemotherapie, acute nierschade door medicatie/sepsis, of tubulaire functiestoornissen na chemotherapie. Er worden zowel klinische als poliklinische consulten verricht in het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie.

Wij zijn in het bezit van een erkende opleiding kindernefrologie. De subafdeling bestaat uit drie enthousiaste kinderarts-nefrologen (dr. M. Lilien, dr. M.G. Keijzer-Veen en dr. G. van den Berg). Het team wordt daarnaast gevormd door een specialistisch verpleegkundige, diëtist, maatschappelijk werk, psycholoog, en de educatieve voorziening.

Er zijn wekelijks gemiddeld zes poliklinische spreekuren, inclusief een spreekuur voor kinderen na een niertransplantatie en een antenataal spreekuur. Naast de normale kindernefrologische zorg zijn er specialistische poliklinieken voor kinderen met peritoneaal dialyse, kinderen met nefrologische complicaties ten gevolge van tubereuze sclerose complex, kinderen met een ciliopathie, en kinderen en hun familie met genetische nierziekten.

Wat zijn onze belangrijkste speerpunten?

  • Erfelijke nierziekten: dit uit zich in speciale poliklinieken voor kinderen met ciliopathie en samen met klinische genetica voor kinderen met (bijzondere) erfelijke nierziekten.
  • Onco-nefrologie: in ons centrum zien we veel (bijzondere) nefrologische complicaties van een oncologische (soms experimentele) behandeling. Er wordt veel acute dialyse gedaan.
     

Wat kun je als aios betekenen binnen onze afdeling?

  • Verrichten van consulten. Consulten kunnen intern zijn, vanuit het Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie of van kinderartsen uit de regio. 
  • Zelfstandig zien van nieuwe patiënten op de poliklinische spreekuren. En zo mogelijk ook controle patienten.
  • Afhankelijk van leerdoelen/interesse: kennismaken met dialyse en deelnemen aan specialistische spreekuren. Meekijken met de klinisch geneticus of uroloog.
  • Deelname aan besprekingen: wekelijks poliklinisch overleg, wekelijks nefro-urologie overleg, maandelijks nefro-genetica overleg. Daarnaast regelmatig multidisciplinair overleg over klinische patiënten of poliklinische patiënten met een intensieve zorgvraag.
Samenwerkende instellingen
Prinses Maxima Centrum voor Kinderoncologie
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling