terug

Mentrum HOV Klinieken

Herstelondersteunende vervolgklinieken

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Wat je bij ons kunt leren, is het combineren van optimaal behandelen van symptomen met een bredere visie op herstel, waarbij kwaliteit van leven en woontoekomst centraal staan. Creativiteit, geduld en optimisme zijn goud waard in de samenwerking met onze patiënten. Het toekomstperspectief van patiënten kan bij een geslaagde behandeling wezenlijk verbeteren. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie met deze patiënten is een uitdaging, en soms geldt hetzelfde voor de naastbetrokkenen, die niet altijd positieve ervaringen hebben met de GGZ en de aandacht binnen de GGZ voor hun perspectief.

Op de Herstelondersteunende Vervolgklinieken (HOV-klinieken) van Mentrum worden patiënten opgenomen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA), die na een opname elders nog niet in staat zijn om beschermd/begeleid of zelfstandig te wonen. Patiënten worden verwezen door de opname-afdelingen van Arkin en AMC, en door derdelijns afdelingen binnen en buiten Arkin (onder andere de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) en de afdeling voor Langdurig Intensieve Zorg (LIZ) van Inforsa.

Onze patiënten hebben vaak een psychotische stoornis als hoofddiagnose, maar stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en autisme komen ook als hoofddiagnose voor. Er is vaak sprake van een langdurige voorgeschiedenis en van meerdere onsuccesvolle pogingen tot zelfstandig/beschermd wonen. Er is veel co morbiditeit met verslaving, somatische problematiek, verstandelijke beperking en trauma. Onze patiënten hebben diverse culturele achtergronden. Er zijn vaak therapieresistente symptomen. Visieverschillen tussen patiënt, naasten en hulpverleners over de benodigde aanpak van de problematiek komen veel voor.

Het doel van een opname bij Mentrum HOV-klinieken is drieledig:

  • Kwaliteit van leven verhogen
  • Psychiatrische stabiliteit en zelfredzaamheid zodanig vergroten, en gevaar dusdanig verkleinen, dat de klinische opname-indicatie vervalt. Hierbij wordt gestreefd naar duurzame uitstroom naar een niet-klinische setting. Met duurzaam wordt bedoeld: het doorbreken van een soms jarenlang patroon van frequente of onafgebroken opnames.
  • Doorstroom naar begeleid, beschermd of zelfstandig wonen of verpleeghuis.

De behandeling bij Mentrum HOV-klinieken gaat uit van de herstelvisie, onderverdeeld in symptomatisch, functioneel, maatschappelijk en persoonlijk herstel. In de behandeling wordt gebruik gemaakt van Active Recovery Triad (ART) methodiek en op een van de locaties van de High Intensive Care (HIC) methodiek. Binnen de HOV Klinieken zijn we gespecialiseerd in het opbouwen van een behandelrelatie met patiënten die moeilijk in behandeling te krijgen zijn/waren. Creativiteit en het combineren van een geprotocolleerde met een gepersonaliseerde benadering is daarbij nodig en effectief.

Mogelijkheden Maatschappelijke deelstage 

  • Interprofessioneel samenwerken: samenwerking met spoedketen, ambulante FACT teams, huisartsen en overige herstelkliniek locaties. 
  • Beleid, kwaliteit & doelmatigheid: MDO’s voorzitten, deelname aan audits, somatisch onderzoek evalueren. 
  • Voorlichting: onderwijs aan verpleegkundigen, Journal club presentatie aan behandelaren, casuïstiek bespreking, voorlichting aan naastbetrokkenen. 

Soort stage 

Profilering volwassenen 
De stage kan worden gedaan zowel in het algemene deel als in het profileringsdeel. Werkzaamheden en leerdoelen kunnen individueel hieraan worden aangepast.  

Aanvang 

In overleg, 1 april of 1 oktober 

EPA’s 

Altijd: 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 

Locatie 

De stage kan in overleg tussen de 6 en 12 maanden duren. We kiezen ook in overleg de locatie die het beste past bij de leerdoelen en bij de gewenste duur/periode.

Er zijn vier klinische locaties:

  • Kliniek Jan Thomeepad (Amsterdam Noord) (45 bedden, HIC/gesloten/besloten)
  • Kliniek Sporenburg (Amsterdam Zeeburg) (48 bedden, gesloten/open/appartementen/zwaaiwoningen)
  • Kliniek Reigersbos (Amsterdam Zuidoost) (42 bedden, idem als Sporenburg)
  • Kliniek Jean Desmet (Amsterdam IJburg) (24 bedden, alleen appartementen)

De locaties hebben een overkoepelend behandeldoel en behandelvisie en hierbij horende inhoudelijke overleggen. Er is tussen de klinieken een waarnemingsregeling waar je binnen participeert binnen kantoortijden. Daarbinnen heeft iedere locatie een specialisatie voor een (sub)doelgroep en zijn er verschillen tussen de locaties in opnameduur. Zo bieden we op locatie Jean Desmetstraat zorg voor de jongvolwassenendoelgroep en is locatie Sporenburg geschikt voor de stage ouderenpsychiatrie. Kijk voor een korte video impressie op onze website: https://www.mentrum.nl/contact/vervolgklinieken/

De HOV-klinieken participeren in meerdere wetenschappelijke onderzoeken en hebben  een topGGZ erkenning voor de Ernstige Psychiatrische Aandoening (EPA) doelgroep. Twee van de vijf psychiaters zijn gepromoveerd waarvan er een werkt als senior onderzoeker. De werkzame psychiaters zijn o.a. ook actief binnen de Academische Werkplaats EPA van Arkin, de somatiek commissie, de geneesmiddelen commissie, crisisdienst en management. Er is naast sprake van een opleidingsklimaat waarin niet alleen psychiaters worden opgeleid maar ook artsen, verpleegkundig specialisten en psychologen.

Staf

Op de HOV klinieken werken 8 regiebehandelaren (psychiaters/verpleegkundig specialisten) die intensief samenwerken. Verder werken op iedere locatie 1 of 2 A(N)IOS-en, een psycholoog, ervaringsdeskundigen, een maatschappelijk werkende, een trajectcoach, en een team van verpleegkundigen, groepsbegeleiders en activiteitenbegeleiders. Iedere locatie werkt samen met een huisarts. Je participeert tijdens deze stage als voorwacht in de 7x24 uur bereikbaarheidsdienst in een van de twee kliniekenpoules van Arkin.

Hoe ga ik leren?

Er is veel aandacht voor kennis over zeer complexe problematiek, therapie-resistentie en WvGGZ - zaken, bij uitstek het gebied van de psychiater (in opleiding). Daarnaast speelt herstelondersteuning een grote rol, waarin de AIOS leert een passende rol in te nemen in de triade van patiënt, behandelaren en naasten. Dat is voor veel AIOS een nieuwe ervaring.

Er wordt multidisciplinair samengewerkt. Aansturing vanuit de aanstaande psychiater-positie kan veel worden geoefend en daar wordt in de supervisie en mentoraat uitgebreid bij stil gestaan. 

Show-and-tell

  • “Je kunt hier veel opsteken over de 'grootstedelijke' psychiatrische problematiek, ernstige psychiatrische aandoeningen in combinatie met verslaving of verstandelijke beperking”.
  • “Ik dacht dat dit misschien een ‘uitzichtloze’ patiëntengroep zou zijn, maar ik heb ervaren dat er veel herstel mogelijk is en dat kleine stapjes grote waarde kunnen hebben”.
  •  “Ik ben anders naar mijn rol als AIOS gaan kijken. Ik vind mezelf enerzijds deskundiger worden, maar ook bescheidener over mijn rol in iemands leven en ziekteproces”.
  • “Er is ruimte en tijd voor verdieping en voor een langdurige behandelrelatie met patiënten”.
  • “Er is veel ruimte voor eigen inbreng en initiatief. Er is ook ruimte om een beleidsopdracht op te pakken tijdens de stage”.
  • “Interessante (medisch-)ethische vraagstukken en discussies over autonomie versus gevaar”. 
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling