terug

Differentiatiestage Thoraxoncologie

Wie zijn wij?

De afdeling Thoraxoncologie houdt zich bezig met diagnostiek en behandeling van kwaadaardige aandoeningen die ontstaan in de borstkas. Onze afdeling is onderdeel van het cluster Medisch Oncologische Disciplines (MOD). In totaal werken hier 8 specialisten, een chef de clinique en een chef de policlinique, meerdere aiossen en 3 verpleegkundig specialisten. Aandachtsgebieden die op de afdeling vertegenwoordigd worden, zijn o.a. NSCLC, immunologie, thymomen, mesotheliomen, moleculaire analyse, neuro-endocrine tumoren, SCLC en Stop Roken.

Over de opleiding

In deze verdiepingsstage richt je je volledig op diagnostiek en behandeling van longkanker.

Aan de slag
Na een gedegen inwerktraject ga je als aios aan de slag op de afdeling. Je doet hier uitvoerig kennis en ervaring op met allerlei aspecten van de thoraxoncologie. Je richt je bijvoorbeeld op de indeling van verschillende typen NSCLC (zoals plaveiselcelcarcinoom, adenocarcinoom en adenocarcinoom in situ). Doordat je je opleiding in het AVL volgt, krijg je te maken met hoogcomplexe zorg – volledig gefocust op de oncologie. Ook zie je veel patiënten voor een second opinion. Je krijgt dan ook veel te maken met complexe en zeldzame aandoeningen die je niet elders ziet. Je leert samenwerken in een multidisciplinaire setting (tijdens MDO’s) en doet ervaring op met innovatieve behandeltrajecten, zoals chemotherapie, targeted therapy en immunotherapie.

Wetenschappelijk onderzoek
Onze afdeling heeft het doel zich zowel nationaal als internationaal te onderscheiden op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Dit geeft jou als onderzoeker unieke kansen om mee te kijken en mee te doen achter de schermen bij klinische studies en desgewenst bij translationeel onderzoek. Vooral de langere stages geven de gelegenheid om aan een publicatie te werken.

https://lerenbijavl.nl/leer-en-werktrajecten/differentiatiestage-thoraxoncologie/

Show-and-tell

Veel praktijkervaring

- Tijdens deze stage staat het opdoen van praktijkervaring in de longoncologie in zijn volle breedte centraal. Zowel de basis van de oncologie als de gespecialiseerde hoofdstukken (immunotherapie en geïndividualiseerde behandeling) komen uitgebreid aan bod.

- Waar mogelijk word je betrokken bij invasieve diagnostiek met EUS, EBUS en transthoracale longbiopten. Thoracoscopieën en starre bronchoscopieën staan eveneens regelmatig op ons programma.

- We bieden de mogelijkheid om de accenten van je stage naar eigen interesse en wensen in te vullen. Ook deelname als aios aan landelijke werkgroepen of (inter-) nationale cursussen en congressen kunnen daartoe bijdragen.

Waarom het AVL?
Het AVL combineert de zorg voor kankerpatiënten met grensverleggend onderzoek. Dit maakt ons hét oncologisch onderwijsinstituut voor zorgprofessionals. We bieden kwalitatieve, praktijkgerichte vervolgstudies en stages met oog op de toekomst. Dit doen we op basis van de laatste bewezen inzichten en met veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

“De opleidingsgroep is zeer onderwijsgericht, er is mogelijkheid tot actieve participatie in wetenschap. Je kunt zelfs kiezen voor een supervisiestage.”

Overig

Duur
De stage duurt 3 tot 12 maanden.

Dienstverband
Tijdens je stage ben je in loondienst bij het AVL. Het is ook mogelijk om gedetacheerd te worden. Neem voor meer informatie hierover contact op met de opleider.

Locatie
Antoni van Leeuwenhoek, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam.

Contact
Neem voor meer informatie contact op met de opleider. Voor deze opleiding is dat Paul Baas.
E-mailadres: p.baas@nki.nl
Telefoon: 020-5129111