Inspireren tot leren
We leiden u op tot topprofessional in de gezondheidszorg en in het biomedisch onderzoek. Zo kunt u samen met anderen vaardig en veilig werken en bijdragen aan kennisontwikkeling in de gezondheidszorg. Onze opleidingen zijn nationaal en internationaal toonaangevend in innovatie van onderwijs, om u te inspireren tot leren
KNO UMCU
Wie zijn wij?
De opleiding tot KNO-arts in opleidingscluster Utrecht kent een rijke en lange historie. De AIOS KNO wordt sinds jaar en dag breed, gedegen en chirurgisch bekwaam opgeleid. Sinds 2010 vormt competentie gericht opleiden, volgens het landelijke curriculum ENTER, de basis. De academische opleidingsinrichting (UMCU) kenmerkt zich door een breed palet aan expositie in de basisjaren o.a. door de integratie van de hoofd-hals oncologische chirurgie (Cancer Centre) en de pediatrische KNO (Wilhelmina Kinderziekenhuis) binnen de afdeling KNO en de opleiding. Daarnaast wordt de algemene KNO, rhinologie/plastische aangezichtschirurgie, laryngologie/foniatrie en de otologie/schedelbasischirurgie (inclusief cochleaire implantaties) in de volle breedte uitgevoerd. Vijf gelieerde niet-universitaire opleidingsinrichtingen maken deel uit van het opleidingscluster Utrecht. Deze opleidingsinrichtingen zijn door de RGS zowel erkend voor het basisdeel als voor meerdere differentiatie onderdelen.
Over de opleiding
Het basisdeel van de opleiding bestaat gemiddeld uit 42 maanden en vormt het fundament van de opleiding tot KNO-arts. Het differentiatie jaar bestaat uit twaalf maanden. Hoofdbestanddeel van de opleiding is het werkplekleren tijdens stages onder leiding van de opleider(sgroep). Minimaal 24 maanden wordt tijdens de opleiding in de academische opleidingsinrichting doorgebracht, de overige perioden in meerdere gelieerde niet-universitaire opleidingsinrichtingen. Naast de basisstages in het basisdeel van de opleiding, zijn er differentiatie stages die ruimte bieden voor sub-specialisering. Tenslotte biedt de KNO-opleiding naast het werkplekleren een uitgebreid en gestructureerd onderwijsprogramma aan gedurende de gehele opleiding en profielthema’s in de richting kwaliteit en patientveiligheid; wetenschap en evidence-based medicine; medisch leiderschap; onderwijs en opleiding. Samen geven ze vorm aan de inhoud van de opleiding tot een complete all-round KNO-arts.
Een AIOS KNO in het opleidingscluster Utrecht zal met de huidige regelgeving, zo lang als nodig en zo kort als verantwoord, worden opgeleid. De opleiding tot KNO-arts duurt nominaal vijf jaar. De inhoud van de opleiding is leidend en gebaseerd op wat de AIOS daadwerkelijk aan competenties heeft ontwikkeld. Zowel de eerder (bijvoorbeeld vóór de opleiding) verworven competenties, als het sneller (tijdens de opleiding) verwerven van competenties kunnen leiden tot een korter opleidingstraject (gemiddeld/indicatief viereneenhalf jaar).
Kwaliteit
Binnen afdeling KNO wordt gebruik gemaakt van een interne vijfjaren kwaliteitscyclus voor medische vervolgopleidingen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de DOORkijk met behulp van meetinstrumenten zoals D-RECT, EFFECT, PDCA etc. In 2017 is onze opleidingsinrichting opnieuw voor 5 jaar door de RGS erkend.
Show-and-tell
Door de aios zijn de volgende items als parels van de opleiding benoemd: 1. open sfeer en betrokkenheid; 2. onderwijsprogramma (opleiden en onderwijs zijn "raison détre" van de afdeling); 3. diversiteit , breedte van de opleiding
Vijf gelieerde niet-universitaire opleidingsinrichtingen (ziekenhuizen te Ede, Apeldoorn, Amersfoort, Deventer, Nieuwegein) maken deel uit van het opleidingscluster Utrecht (OOR Utrecht KNO). Deze opleidingsinrichtingen zijn door de RGS zowel erkend voor het basisdeel als voor meerdere differentiatie onderdelen.