Basisopleiding Psychiatrie
Kliniek Ouderenpsychiatrie - basisopleidng
De patiënten worden veelal vanuit crisissituaties opgenomen. Veelvoorkomende ziektebeelden in de kliniek zijn de ernstige depressie met en zonder psychotische kenmerken, psychotische stoornissen, manie, delier, dementie, persoonlijkheidsstoornis en psychiatrische stoornissen door somatische oorzaken. Veelal is er ook sprake van lichamelijke aandoeningen en sociale problemen, waardoor er een geïntegreerd biopsychosociaal behandelplan nodig is.
Patiënten keren veelal terug naar de eigen woonsituatie, vaak met nazorg door het ambulant team ouderenpsychiatrie.
Beschrijving van de werkomgeving
In de kliniek is een multidisciplinair team werkzaam met twee ouderenpsychiaters, vijf arts-assistenten, coassistenten, een verpleegkundig team, een psychomotore therapeut, fysiotherapeuten, maatschappelijk werkers en activiteitentherapeuten. Er vindt consultatie plaats door een vaste (neuro)psycholoog, huisarts, internist ouderengeneeskunde en neuroloog.
De kliniek voor ouderenpsychiatrie van GGZ Rivierduinen is geconcentreerd in Voorhout.
Doel van de stage
De AIOS leert de veelvoorkomende ziektebeelden in de ouderenpsychiatrie diagnosticeren, omgaan met meervoudige problematiek, het coördineren van een multidisciplinaire behandeling en het uitvoeren van een psychiatrische farmacotherapie. De AIOS bekwaamt zich in de EPA’s die specifiek bij de populatie ouderen behaald moeten worden (EPA 1: psychiatrisch onderzoek uitvoeren en een behandelplan opstellen en EPA 7: suïcidaliteitsbeoordeling).
Daarnaast worden de leerdoelen aangepast aan het opleidingsniveau en het individueel opleidingsplan. In de basisopleiding ligt de nadruk veelal op algemeen psychiatrische vaardigheden. In de profileringsstage ouderenpsychiatrie kan de AIOS zich verder ontwikkelen door psychotherapeutische behandeltechnieken in te zetten, verplichte zorg te indiceren/uitvoeren en complexe diagnostische vraagstukken op te pakken.
Competenties
De AIOS bezit adequate kennis en vaardigheid naar de stand van het vakgebied.
De AIOS past het diagnostisch, therapeutisch en preventief arsenaal van het vakgebied goed en waar mogelijk evidence based toe.
De AIOS bouwt effectieve behandelrelaties met patiënten op.
De AIOS bespreekt medische informatie goed met patiënten en desgewenst met familie.
De AIOS overlegt doelmatig met collegae en ander zorgverleners.
De AIOS bevordert de deskundigheid van studenten, collegae, patiënten en andere betrokkenen bij de gezondheidszorg.
De AIOS handelt volgens de relevante wettelijke bepalingen.
De AIOS werkt efficiënt en doelmatig binnen de gezondheidszorgorganisatie.
De AIOS levert hoogstaande patiëntenzorg op integere, oprechte, respectvolle en betrokken wijze en beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
De AIOS kent de grenzen van de eigen competentie en handelt daar binnen.
Het niveau van te behalen competenties is afhankelijk van het opleidingsjaar van de AIOS en of een stage gevolgd wordt volgens de basiseisen of in het kader van profilering. In het eerste geval zal het zich ontwikkelen van EB naar CB, in het tweede geval moet niveau CZ worden behaald.
EPA’s waaraan specifiek gewerkt wordt (vetgedrukt in het bijzonder):
- PO en BHP ouderen
- Therapeutische relatie
- Psychiatrisch-somatische behandeling
- Farmacotherapeutisch consult
- Systeemgesprek
- Risicomanagement
- Suïcidaliteitbeoordeling ouderen
- Verplichte zorg, m.n. ZM
- Interprofessioneel consultvoering en overdracht
- Leiding geven aan team
Nieuwe patiënten worden bij opname gesproken door de AIOS en kliniekpsychiater. Hierbij wordt een waarschijnlijkheidsdiagnose en differentiaaldiagnose (op)gesteld en een diagnostisch of therapeutisch plan opgesteld. De AIOS coördineert de multidisciplinaire behandeling, houdt zich bezig met aanvullend onderzoek en farmacotherapie, onderhoudt contacten met het systeem van de patiënt en evalueert de voortgang.
De somatische problematiek kan bij de oudere patiënt niet los gezien worden van de psychiatrische problematiek en krijgt daarom tijdens opname ook veel aandacht. Somatische problemen kunnen steeds overlegd worden met de huisarts in dienst van GGZ Rivierduinen en deze kan de patiënt ook zelf onderzoeken. Er is een wekelijks somatisch overleg met de huisarts. Op de kliniek bestaat de mogelijkheid om laboratoriumonderzoek aan te vragen of een ECG te maken. Een vaste internist ouderengeneeskunde en neuroloog zijn verbonden voor consultatie.
Leermiddelen
Tijdens de stage raakt de AIOS bekend met de relevante richtlijnen zoals die online actueel gehouden worden. Daarnaast zijn de belangrijkste naslagwerken in de kliniek aanwezig, kunnen via intranet diverse e-learnings gevolgd worden en zijn via de Rivierduinen Academie cursussen te volgen om kennis te verdiepen.
De AIOS volgt het onderwijs op psychiatrieonderwijs.nl en AIOS die zich profileren in ouderenpsychiatrie nemen deel aan de landelijke onderwijsdagen