Dr. S. Dieleman, psychiater en opleider Psychiatrie, te bereiken via mevr. S. (Saskia) Drent-Helmstrijd, secretaresse Opleiding & Onderwijs, opleiding, opleiding.psychiatrie@erasmusmc.nl
Doelstelling van de afdeling:
De MPU van het Erasmus MC neemt 24 uur per dag, 7 dagen per week patiënten op voor gelijktijdige psychiatrische en somatische diagnostiek, en behandeling. Alleen patiënten die een indicatie hebben voor opname in het Erasmus MC en door een somatisch specialist van het Erasmus MC voor zijn opgenomen, komen in aanmerking voor de MPU. Als er geen somatische opname indicatie is, maar wel een psychiatrische opname indicatie en het probleem valt onder de zorglijn van de psychiatrie, dan wordt de patiënt opgenomen op de afdeling psychiatrie van het Erasmus MC.
Doelgroep en verwijzers:
Het betreft een breed scala aan patiënten, die voor opname verwezen worden door de behandelend somatisch specialist of via de SEH. Op de MPU is de internist regiebehandelaar ten aanzien van somatiek, de verwijzend somatisch specialist blijft hoofdbehandelaar en de psychiater is vaste medebehandelaar. De AIOS psychiatrie kan ervoor kiezen om alleen psychiatrische behandeling en diagnostiek te doen, waarbij de AIOS interne zorg draagt voor de somatiek. Ook is het mogelijk om als AIOS psychiatrie zowel voor de psychiatrie als de somatiek zorg te dragen, waarbij er begeleiding is door de vaste psychiater van de MPU en de vaste internist van de MPU. Meestal is er sprake van ernstige somatische problematiek gecombineerd met suicidaliteit, delieren, ernstige cognitieve-, stemmings-, psychotische-, persoonlijkheids-, angststoornissen of verslavingsproblematiek. Het doel van opname op de MPU is zorgen dat de somatische behandeling wordt gefaciliteerd, diagnostiek bij complexe gedrags- en/of psychiatrische problemen of in kaart brengen van problematisch gedrag/bejegeningsproblemen. Opnames zijn kort en na diagnostiek/ in kaart brengen met advies/vermindering van suïcidaliteit of agressie, gaat patiënt terug naar de verwijzende afdeling of gaat naar huis dan wel naar een psychiatrische opname afdeling als het psychiatrische probleem op de voorgrond staat.
Teamsamenstelling:
Het behandelteam bestaat uit 2 vaste internisten, 2 vaste psychiaters, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, diëtisten, collega medisch specialisten, .
Leerdoelen van de aios:
- Competenties als toekomstig psychiater op een klinische afdeling voor volwassenen met somatisch-psychiatrische comorbiditeit verder uitbouwen, inclusief anamnese, heteroanamnese, psychiatrische (en lichamelijk onderzoek als de AIOS ook zorg draagt voor somatiek), het toepassen van (psycho-)farmacotherapie, waarbij specifieke aandacht is voor interactie met andere medicatie in verband met somatische ziekte;
Taken van de aios (incl. caseload):
- Het onder supervisie van de psychiater- en van de internist als de AIOS ook de somatische behandeling doet- maar zo zelfstandig mogelijk, doen van directe patiëntenzorg op de MPU bij minimaal 2 en maximaal 5 klinisch opgenomen patiënten, inclusief opnamegesprekken, psychiatrisch- en lichamelijk onderzoek, aanvullend onderzoek indiceren en aanvragen, afnemen van vragenlijstonderzoek en ander testonderzoek; - Het dagelijks vervolgen van patiënten en hun naasten, d.m.v. gesprekken met patiënt en eventuele naasten en voorschrijven en aanpassen van medicatie; - Het doen van verslaglegging hierover in het medisch dossier en afhandelen middels verwijs- en ontslagbrieven; - Het bijwonen van de dagelijkse multidisciplinaire overdracht waarbij internist, psychiater, somatisch hoofdbehandelaar en verpleegkundige aanwezig zijn; - Het geven van klinische lessen aan verpleegkundigen en coassistenten; - Het doen van bereikbaarheidsdiensten voor de afdeling psychiatrie van het Erasmus MC.
Vaste bijeenkomsten naast het algemene opleidingsprogramma:
- Dagelijks ochtendrapport en patiëntenvisite - Wekelijks 1 uur supervisie en 1 uur mentoraat - Wekelijks lokaal onderwijs.