terug

Differentiatiestage Infectieziekten

Infectieziekten

Duur
24 maanden
8 maanden
Wat gaat de aios leren?

Typerend voor een opleiding in het UMC Utrecht is dat je naast brede kennis van infectieziekten met veel expositie aan patiënten met afweerstoornissen, je ook een goede basis in medische microbiologie en klinische immunologie kunt op doen. Op de polikliniek vervolg je gedurende twee jaar je eigen patiëntenpopulatie. De patiëntenpopulatie omvat alle infectieuze ziektebeelden, inclusief HIV, virale hepatitis, immuundeficiënties,  opportunistische infecties, koortssyndromen als ook analyse lymfadenopathie, febris eci en follow-up van patiënten die opgenomen geweest zijn. 

Hoe ga ik leren?

Gedurende de differentiatie ben je een periode verantwoordelijk voor klinische patiënten (ook als supervisor). Bij de opname neem je anamnese af, voer je lichamelijk onderzoek uit en legt de bevindingen vast. Je bent verantwoordelijk voor het diagnostisch plan, voor het organiseren van consulten door andere disciplines en gehele medisch beleid in samenspraak met je supervisor. Je loopt dagelijks visite bij alle patiënten en bent het directe aanspreekpunt voor de verpleegkundigen en bespreekt patiënt in kliniek besprekingen. Na ontslag van de patiënt vervolg je de patiënt poliklinisch.  

Daarnaast kent de differentiatie een groot consultatief deel. Je bent dan verantwoordelijk de consulten infectieziekten in het UMC Utrecht en bij vragen van huisartsen. Er worden dagelijks consulten aan bed verricht op alle klinische afdelingen van het UMC Utrecht. Je zorg voor adequate adviezen aan de vraagsteller en patiënt en brengt complexe vraagstukken over de patiënt in multidisciplinaire besprekingen. 

De diagnostiek, behandeling en preventie van infecties van de individuele patiënt vereisen nauwe samenwerking tussen de afdeling infectieziekten diverse afdelingen het UMC Utrecht en de regio. Er zijn dagelijkse en wekelijkse besprekingen met de medisch microbiologen. Daarnaast nemen we deel aan diverse MDO’s binnen het UMC Utrecht zoals Intensive care, hematologie-, orthopedie-, endocarditis- en mycologiebespreking als ook regionale besprekingen op gebied van tuberculose, immuundeficiënties.

Tot slot is er wekelijke onderwijs infectieziekten en stimuleren deelname in wetenschappelijk onderzoek of het begeleiden van patiënten die in studie verband worden behandeld. 

De differentiatie kent de volgende onderdelen:

  • 4 weken lab stage medische microbiologie;
  • 4 maanden consulten stage medische microbiologie;
  • 1 dagdeel polispreekuur infectieziekten gedurende gehele differentiatiestage;
  • 1 dagdeel polispreekuur HIV-positieve zwangeren gedurende 6-9 maanden;
  • 1 dagdeel vaccinatiepolikliniek gedurende 3 maanden;
  • 1-3 maanden zaalstage (waarvan ook supervisie);
  • Consultenstage infectieziekten op alle klinische afdelingen minimaal 12 maanden;
  • Stage ziekenhuishygiëne gedurende 2 weken
  • Stage GGD (TBC, SOA, Infectieziekten bestrijding) gedurende 1-2 weken;
  • Verdiepingsstages o.a. immuungecompromitteerde patiënt; endocarditis en prothese gerelateerde infecties; buitenland; RIVM en outbreak management
  • Diensten infectieziekten volgens rooster;
  • Verdieping in antimicrobial stewardship;
Show-and-tell

In het UMC Utrecht is er zeer ruime expositie aan patiënten met HIV, virale hepatitis, immuundeficiënties. Ook is het hele scala poliklinische patiënten met infectieziekten is aanwezig (1600 HIV-patiënten in zorg,100 nieuwe patiënten per jaar). Er zijn 9 enthousiaste stafleden met specifieke expertise op het gebied van HIV en virale hepatitis, infecties bij immuungecompromitteerde patiënt, vaccinatie, immuundeficiënties, tropische infectieziekten en outbreakmanagement.

 De vakgroep is ingebed binnen de afdeling reumatologie, klinische immunologie en infectieziekten, er wordt nauw samengewerkt met de afdeling medische microbiologie. Daarnaast heeft het UMC Utrecht ook een functie als calamiteiten hospitaal waar we als vakgroep infectieziekten opvang kunnen bieden voor infecties met hoog pathogene micro-organismen. 

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling