terug

Differentiatiestage

Multiple Sclerose perifeer in combinatie met algemene polikliniek

Duur
3 maanden
4 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

De stage bied je een unieke kans je in het laatste deel van de opleiding te bekwamen in die gebieden, die het meest voorkomen in de algemene neurologische praktijk en te wennen aan het werktempo. In deze stage combineer je dit met een accent op multiple sclerose (MS). In de laatste jaren is er veel veranderd op het gebied van de diagnostiek en behandeling van MS. Met name zijn er veel mogelijkheden bij gekomen op het gebied van de behandeling van MS. Afwegingen tussen de effecten en mogelijke bijwerkingen van de verschillende medicijnen maken de behandeling van MS vandaag de dag zeer uitdagend.

Tijdens deze stage:

• krijg je zicht op de positionering van de polikliniek neurologie binnen de ziekenhuisorganisatie;

• leer je efficiënt omgaan met grote volumina patiënten;

• bekwaam je je in die gebieden die het meest voorkomen in de algemene neurologische praktijk en wen je aan het werktempo;

• vervolg je MS-patiënten waarbij je zowel meer zult leren over het mogelijke beloop van MS als ook ruime ervaring zult opdoen met het instellen en vervolgen van nieuw gestarte medicatie;

• leer je de diagnose MS van mimics te onderscheiden;

• doe je ervaring op met het multidisciplinaire karakter van de behandeling van een MS patiënt.

Hoe ga ik leren?

Je ziet patiënten op de polikliniek en doet ook de controlebezoeken. Je superviseert de co-assistent op de polikliniek. Je onderhoudt een goede samenwerking binnen de vakgroep en in het ziekenhuis met de overige specialisten voor interdisciplinair overleg. Je draagt patiënten voor bij de radiologiebespreking, de vaatbespreking en de neurochirurgiebespreking

Je ziet patiënten, die via de huisarts of oogarts ingestuurd worden met de verdenking MS en je zult MS patiënten vervolgen, waarbij er continu laagdrempelige supervisie aanwezig is. Je werkt nauw samen met de MS verpleegkundige en participeert in de MDO’s met de MS verpleegkundige en de revalidatiearts.

Bij de start stel je je leerdoelen vast in je IOP en maak je afspraken met je opleider en supervisor over de benodigde ondersteuning, feedback- en beoordelingsinstrumenten en de frequentie van het contact met opleider en supervisor. In principe is er een evaluatie na 1 maand, halverwege de stage en een beoordeling aan het einde van de periode.

Voor meer informatie over de differentiatiestage 'Multiple Sclerose perifeer in combinatie met algemene polikliniek' in het Flevoziekenhuis binnen het Regionaal Opleidingsnetwerk Neurologie Amsterdam (RONA) wordt verwezen naar de bijlage 'RONA deel 3 verdiepingsstages' (pag. 22-23).

Show-and-tell

Het Flevoziekenhuis verzorgt een breed aanbod van uitstekende specialistische ziekenhuiszorg, inclusief de bijbehorende voorzieningen. Wij brengen topzorg dichtbij; in ons ziekenhuis en in intensieve samenwerking met het Amsterdam UMC en onze eerstelijns partners. Samen met onze patiënten en samenwerkingspartners streven wij naar optimale gezondheidswinst en kwaliteit van leven. Onze kernwaarden zijn betrouwbaar, betrokken, flexibel en samenwerkend. In het Flevoziekenhuis leiden wij artsen, verpleegkundigen en ondersteuners van de toekomst met passie op.

De vakgroep neurologie

De neurologen van het Flevoziekenhuis verzorgen tezamen het vakgebied neurologie in de volledige breedte. De vakgroep neurologie bestaat uit 8 neurologen. Zij werken samen met 1 AIOS, 6 ANIOS, 1 PA en verpleegkundigen met aandachtsgebied MS en CVA. Naast de specialistenopleiding zijn er 4 co-assistenten en 2 semi artsen. Elke 2 weken is er een neurochirurg aanwezig, die 4-6 patiënten opereert. Er is een goed geoutilleerde stroke unit, die deel uitmaakt van de multidisciplinaire stroke service. Ketenzorg en nazorg, in goede samenwerking met de 1e lijn, zijn gewaarborgd. Met Amsterdam UMC, locatie AMC bestaat een goede samenwerking om patiënten die daarvoor in aanmerking komen over te kunnen plaatsen voor intra-arteriële trombectomie. Er zijn gespecialiseerde spreekuren voor MS, Parkinson, dementie en carpaaltunnelsyndroom. Voor de neuro-oncologie is er een samenwerkingsverband met het Amsterdam-UMC. De afdeling klinische neurofysiologie is onderdeel van de afdeling neurologie en heeft een nauwe samenwerking met de polikliniek neurologie. In de specialistopleiding neurologie in het Flevoziekenhuis is er veel aandacht voor algemene neurologie, maar er is zeker ook veel ruimte voor actuele vakgroep overstijgende thema’s zoals: ouderenzorg, patiëntveiligheid, medisch leiderschap, kwaliteit, veiligheid, innovatie en zorg.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling