In deze differentiatie raakt u uitgebreid bekend met alle facetten van de Nucleaire geneeskunde op locatie Alkmaar van de Noordwest Ziekenhuisgroep (Noordwest). Het is mogelijk om de gehele differentiatie in het Noordwest te lopen of een deel van de differentiatie.
Binnen de vakgroep radiologie en nucleaire geneeskunde van het Noordwest werken 19 radiologen, 5 nucleair geneeskundigen en afwisselend fellows op de diverse differentiatie onderdelen. Hierdoor is er een optimale leeromgeving waarbij kennis voortdurend wordt uitgewisseld. De opleiding Radiologie wordt gevolgd op de afdeling radiologie en op de afdeling nucleaire geneeskunde op locatie Alkmaar. In totaal beschikken de afdelingen over diverse moderne onderzoekstechnieken zoals vijf MRI’s, zeven CT’s (waaronder twee 128 dual source CT’s, twee 16 slice CT’s, een analoog en een digitale PET/CT en een SPECT-CT), een Cyclotron een gammacamera met SPECT, twee Mammografen met Tomosynthese, tien echo apparaten en tot slot een state of the art interventiekamer. De opleiding Radiologie is een erkende A-opleiding binnen de Onderwijs en Opleidings Regio Amsterdam. Alle differentiaties, inclusief de Nucleaire geneeskunde differentiatie, kunnen gevolgd worden in het Noordwest met uitzondering van de Kinder- radiologie differentiatie.
De Nucleaire geneeskunde werkt nauw samen met vrijwel alle afdelingen van het NWZ maar met name met de afdelingen Cardiologie, Heelkunde, Interne, Orthopedie, Longgeneeskunde, Reumatologie en Revalidatiegeneeskunde. Tijdens deze differentiatie fase is er een verdieping van het pakket aan verrichtingen van onder andere de PET/CT camera, Gammacamera en CT (CCTA) camera.
Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar beschikt over een eigen cyclotron voor de productie van radiofarmaca. Groot voordeel van een cyclotron is dat er verschillende soorten zeer kortlevende radioactieve stoffen gemaakt kunnen worden. Deze radioactieve stoffen leven soms zo kort dat ze niet over de weg vervoerd kunnen worden, maar alleen op de locatie waar het onderzoek plaatsvindt gemaakt kunnen worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor radioactief ammonia (NH3) met een halveringstijd van 10 minuten. Het produceren van deze radioactieve stof en het uitvoeren van het hartonderzoek is tot op de seconde op elkaar afgestemd. Door het produceren van deze stoffen zijn er in ons ziekenhuis veel meer mogelijkheden voor diagnostiek en onderzoek in vergelijking met andere STZ ziekenhuizen. Met behulp van het cyclotron worden o.a. de volgende producten gemaakt; 13N-Ammonia (NH3), 18F-Fludeoxyglucose (FDG), 18F-Fluorodopa (F-dopa), 18F-Fluoromethylcholine (F-choline), 18F-Natriumfluoride (NaF) en 18F-fluor-PSMA tracer. Er zijn wekelijks meerdere MDO besprekingen waarin de nucleaire geneeskundige differentiant participeert waaronder de MDO URO, MDO CRC, MDO Long, MDO weke delen en bot tumoren, MDO Orthopedie, MDO Reumatologie & Revalidatie, MDO Upper GI, MDO HH en MDO Neuro. Met een ruim dagelijks aanbod van veel voorkomende pathologie en complexe vraagstellingen raakt u volledig vertrouwd met het grote spectrum van de nucleair radiologische mogelijkheden. Een actieve participatie in wetenschappelijk onderzoek en profilering op nationale en internationale congressen wordt gestimuleerd.
Speerpunten Noordwest Ziekenhuisgroep Nucleaire geneeskunde
- Cyclotron: Nieuwe tracers
- Cardiostraat: Ammonia PET/CT en CCTA
- Prostaatcarcinoomcarcinoom PET/CT middels PSMA tracers
- Hyperparathyreoïdie 18F-Choline PET./CT
- Skeletscintigrafie /NaF PET/CT
- Innovatie
- Wetenschappelijk onderzoek
- Stralingsveiligheid
- Farmacovigilantie