terug

Differentiatiestage Slaapstoornissen

Slaapstoornissen

Duur
3 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Deze differentiatiestage biedt de aios de mogelijkheid om in een groot topklinische ziekenhuis kennis te maken met de diagnostiek en behandeling van het volledig pallet aan slaapstoornissen.

Het MST is een groot niet-academisch opleidingsziekenhuis gesitueerd in het uiterste oosten van ons land. Bij het MST werken 4000 mensen waarvan 235 medisch specialisten. Ons ziekenhuis is een Santeon ziekenhuis, hetgeen een unieke samenwerking tussen zes topklinische ziekenhuizen behelst die zich als doel hebben gesteld de kwaliteit van zorg verder te willen verbeteren door bij elkaar in de keuken te kijken en onze zorguitkomsten te verbeteren.

Het slaapcentrum van het MST is een samenwerkingsverband tussen de maatschap Longgeneeskunde, de maatschap Keel Neus en Oorziekten, de vakgroep Neurologie, de Bijzondere Tandheelkunde en Kaakchirurgie en de afdeling Klinische Neurofysiologie. De vakgroepen neurologie en longgeneeskunde van het MST hebben beide de volledig A-opleiding in huis. Vanuit beide specialismen participeren AIOS in het slaapcentrum.

Het slaapcentrum is sinds 2017 geaccrediteerd (SVNL) en er werken meerdere ESRS gecertificeerde somnologen. Het slaapcentrum bezit volledige pallet aan diagnostische modaliteiten (polygrafie, ambulante polysomnografie, klinische polysomnografie, MSLT) en behandelingen van alle slaapstoornissen inclusief cognitieve therapie voor insomnia.

Gedurende de stage van 3 tot 6 maanden werkt de aios op de polikliniek onder directe supervisie van de neuroloog-somnoloog. De exacte invulling van de stage wordt voorafgaand aan de stage vastgesteld door de aios en stage-coordinator. De aios ziet nieuwe patienten met slaapstoornissen die door de huisarts of collega specialisten binnen het slaapcentrum verwezen worden. Daarnaast vervolgt de aios controle patienten met chronische slaapaandoeningen. De mogelijkheid bestaat de om mee te kijken op de spreekuren van slaapgespecialiseerde long- en KNO-artsen. Ook neemt de aios aan het wekelijkse MDO. Minimaal een dagdeel per week besteed de aios aan de beoordeling van de bovengenoemde diagnostische modaliteiten. Binnen de stage is er voldoende ruimte tot verdieping en wordt van de aios verwacht dat deze kennis ook weer gedeeld wordt.

Tijdens de stage zal de aios in aanraking komen met het brede palet van de slaapstoornissen, t.w. ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen, hypersomnolentie inclusief narcolepsie, insomnie, slaapgerelateerde bewegingsstoornissen en de parasomnieen.

Wij bieden een leerzame stage binnen een prettige werkplek met korte lijnen tussen de verschillende specialisten. Wij verwachten van de aios een actieve bijdrage aan de diagnostiek en behandeling van de slaapstoornissen binnen ons centrum en de verdere verbetering daarvan.

Hoe ga ik leren?

Duur: 3 tot 6 maanden. De stage wordt in deeltijd uitgevoerd (2-2.5 dagen per week).

Overweeg deze stage te combineren met stage bewegingstoornissen in dezelfde instelling.

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling