Differentiatiestage Klinische neurofysiologie
Diagnostiek epilepsie en epilepsiechirurgie
Binnen de opleiding neurologie is het mogelijk om een RGS-erkende differentiatiestage te lopen bij Stichting Epilepsie Instellingen Nederland in Zwolle (SEIN). SEIN Zwolle is een epilepsiecentrum en een slaapwaakcentrum. Een stage duurt 3 of 6 maanden en heeft als doel de AIOS zo ver op te leiden op het gebied van epilepsie/KNF en/of slaapgeneeskunde, dat hij na deze stage door kan groeien naar een zelfstandige uitoefening van deze vakgebieden. Duurt de stage drie maanden, dan wordt een keus gemaakt, bijv. alleen slaapgeneeskunde of alleen epilepsie/KNF.
Als AIOS neurologie krijg je vrijwel uitsluitend te maken met consulten en overnames van behandeling ten behoeve van de 2e lijn en de UMC’s.
Specifiek over onze KNF verdiepingsstage
Plaats in de opleiding: Verdiepingsjaar of als onderdeel van het opleidingsonderdeel KNF. Deze stage staat open voor AIOS, die in hun opleiding “≥ 2 mnd EEG-ervaring” achter de rug hebben)
Context: De afd. KNF van SEIN Zwolle verricht jaarlijks ca. 1400 onderzoeken (EEG- en kanteltafelonderzoek).
Wat ga je leren?
- indicatiestelling voor een EEG en kanteltafelonderzoek
- diagnostiek van epileptische aanvallen
- duiden van semiologie en juiste classificatie van epileptische aanvallen
- diagnostiek van niet-epileptische aanvallen
- diagnostiek van wegrakingen (kanteltafeltest)
- onderscheid maken tussen nachtelijke epileptische aanvallen en slaapstoornis (i.h.b. parasomnie)
- beoordelen van EEG-video registraties
- beoordelen of een patiënt voor epilepsiechirurgie in aanmerking komt
Optioneel
- Accent op (EEG) diagnostiek bij potentiele kandidaten voor epilepsiechirurgie
- Accent op beoordeling van het kinderEEG
De AIOS zal betrokken worden bij KNF diagnostiek, waaronder de 24-u EEG registraties en de kanteltafelonderzoeken.
De AIOS krijgt individuele begeleiding van de KNF staf bij het verslaan van EEG’s en de voorbereiding van patiëntbesprekingen. De AIOS zal aanwezig zijn bij de wekelijkse EEG-bespreking van de KNF staf (“Heilig Uur”), AIOS onderwijs KNF en de tweewekelijkse journal club KNF. Verder zal de AIOS deelnemen aan het reguliere AIOS onderwijs binnen SEIN Zwolle. Daarnaast zal de AIOS actief deelnemen aan de wekelijkse casuïstiekbespreking, waar ook EEG-diagnostiek en videomateriaal gezamenlijk worden bekeken. Zo kan onder andere kennis worden opgedaan van de selectie van patiënten die verwezen worden voor het epilepsiechirurgietraject. Ook de overige derdelijns poli- en klinische casuïstiek komt hier aan bod, zowel voor volwassen patiënten als voor kinderen.
In de 1e week van je stage stem je met het medisch hoofd KNF af welke vraagstelling je wil behandelen in je CAT en wanneer jij je CAT aan de opleidingsgroep zult presenteren. Je laat een actieve inbreng zien in de journal club (je bespreekt daar één keer zelf een artikel), de richtlijnbespreking en de complicatiebespreking, je gaat minimaal een keer mee naar de werkgroep epilepsiechirurgie en naar de Commissie Indicatie AanvalsDetectie en je bezoekt refereeravonden van SEIN Zwolle en de Research Roadshow als die er gedurende je stage zijn.
Accent op epilepsiechirurgie
De AIOS gaat op de epilepsiechirurgiepolikliniek de intake verzorgen van nieuwe, voor epilepsiechirurgie verwezen patiënten. Verder zal de AIOS betrokken zijn bij de opname en begeleiding van patiënten die voor een meerdaagse prechirurgische aanvalsregistratie op onze afd. KNF komen, en bij het beoordelen van de meerdaagse video-EEG registraties. De AIOS participeert in de besprekingen van de Utrecht-SEIN Werkgroep voor Epilepsiechirurgie (USWEC), en de Landelijke Werkgroep Epilepsiechirurgie (LWEC).
Accent op kinderEEG Herkennen van een groot aantal kinderepilepsie syndromen.
Thema’s: beoordeling EEG’s en kanteltafelonderzoek, classificatie van aanvallen, indicatiestelling epilepsiechirurgie.