Deze differentiatiestage minimaal invasieve en laparoscopische urologie wordt gevolgd in het Radboudumc met als doel om daarna als uroloog met dit aandachtsgebied te gaan werken.
Binnen de pijler minimaal invasieve en laparoscopische urologie zijn de speerpunten de behandeling en metafylaxe van nierstenen, de behandeling van BPH, de niertransplantaties met zowel de donoren als ontvanger problematiek, de bijnierchirurgie en de laparoscopische (en open) behandeling van overige goedaardige nierpathologie. Er is een zekere overlap met de oncologische differentiatie als het gaat om laparoscopisch/robot geassisteerde ingrepen van de nieren.
Je komt in aanraking met de diagnostiek van deze aandoeningen en zal samenwerken met de verschillende andere betrokken specialismen zoals de abdominale chirurgen, internist nefrologen, endocrinologen, de radiologen en nucleair geneeskundigen middels onder andere de MDO’s en gezamenlijke poli’s. Er wordt geacht dat je je basisvaardigheden in de laparoscopie eigen hebt gemaakt maar ook trainingsfaciliteiten in het Skillslab worden aangeboden. De minimaal invasieve pijler heeft de beschikking over het laatste “state of the art “ instrumentarium en disposables en de kennis hierover wordt uitgebreid gedeeld.
Bij de behandeling van vrijwel alle bovengenoemde pathologie word je nauw betrokken en je krijgt de gelegenheid onder supervisie te opereren zowel endorologisch als laparoscopisch.
De werkzaamheden zullen bestaan uit gesuperviseerde polikliniek, besprekingen, opereren en diensten. Op het operatieve vlak is het doel chirurgische vaardigheden te leren tot zeker eindniveau 3 (handelen onder beperkte supervisie). Meedoen met wetenschappelijk onderzoek behoort tot de mogelijkheden, maar kan vanwege de duur van de stage beperkt zijn. Wel wordt tijdens deze 6 maanden een referaat (Journal club) op het gebied van de minimaal invasieve urologie verwacht.