Het Spaarne Gasthuis maakt deel uit van de Vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ). In het Spaarne Gasthuis is veel aandacht voor het opleiden van medisch en verpleegkundig personeel. We zijn niet voor niets een topklinisch opleidingsziekenhuis. Je kunt bij ons leren en werken tegelijkertijd. Onderwijs, opleiden en wetenschappelijk onderzoek zijn ondergebracht bij het Spaarne Gasthuis Academie. Kijk voor meer informatie op onze website: http://www.spaarnegasthuis.nl/werken-en-leren
De stages/ opleidingen vallen onder OOR Noordwest Nederland.
Altijd al meer willen leren over lichamelijke klachten op grensvlak soma en psyche? Kindermishandeling; geeft pijn in mijn eigen buik! Vind je deze klachten moeilijk of juist zeer interessant?
Dan is dit de perfecte verdiepingsstage voor jou.
Dysregulatie klachten (huilen, voedingsproblemen, slapen) bij de zuigeling en bij de SOLK (somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten) bij de tieners; deze klachten binnen een multi disciplinair team in kaart te brengen en aan te pakken geeft inzichten en kennis. Expertise centrum kindermishandeling; op weinig plekken is het mogelijk zoveel kennis en kunde over dit onderwerp op te doen. En ….Iedereen kan het leren en dit is waardevol voor de rest van de carrière.
Tijdens deze stage maakt de AIOS onderdeel uit van de onderafdeling sociale pediatrie. De nadruk ligt op het verrichten van poliklinische activiteiten op het gebied van de sociale pediatrie, waarbij een verdiepingsslag binnen communicatie en gesprekstechnieken een must is. De AIOS doet zelfstandig (onder supervisie) spreekuur waarbij zowel nieuwe als controlepatiënten met name met functionele klachten, met verdenking kindermishandeling, met (verdenking op) een eetstoornis worden gezien en zuigelingen met dysregulatie klachten. Deze patiënten worden bij voorkeur op de multidisciplinaire poli gezien, waarbij de patiënten naast de dokter meteen ook gezien worden door fysiotherapeut en/of prelogopediste en/of psycholoog. Deze poli heet de KOALA poli wat een acroniem is voor Kindermishandeling, Onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten, Alcoholintoxicatie, Langdurig huilen en Adipositas.
Activiteiten
1. Bijwonen casusbespreking MDCK (MultiDisciplinair Centrum voor Kindermishandeling) danwel patiënten mede beoordelen op verzoek vanuit MDCK (samen met MDCK betrokken kinderarts).
Sinds 2015 is het Multidisciplinair Centrum voor Kindermishandeling (MDCK) geopend in het Spaarne Gasthuis . De MDCK kinderartsen leveren een belangrijke bijdrage in dit centrum, door o.a. het bijwonen van overleg, uitvoeren van top teen onderzoek. Het MDCK onderscheidt zich van andere multidisciplinaire centra kindermishandeling en ook van TASK-Amsterdam in het AMC doordat behalve medewerkers van Veilig Thuis, Jeugdhulp en Jeugdbescherming dagelijks aanwezig zijn in het centrum. Medewerkers van overige instellingen zoals de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie en Centrum Jeugd en Gezin zijn op afroep beschikbaar, zo ook de volwassenen psychiatrie en kinder-en jeugd psychiatrie.
2. Terugzien van slachtoffers die beoordeeld zijn op het CSG (Centrum voor Seksueel Geweld) (samen met MDCK betrokken kinderarts).
Het Centrum voor Seksueel Geweld (CSG) is in februari 2016 geopend. Hier worden slachtoffers van seksueel geweld gezien als het incident minder dan 7 dagen geleden heeft plaatsgevonden. Alle kinderartsen kan gevraagd worden in de dienst een top teen onderzoek bij een CSG casus te verrichten. De slachtoffers worden terug gezien door de twee MDCK kinderartsen en de fellow sociale pediatrie.
3. Meelopen met POP spreekuur (Psychiatrie/Obstetrie en Pediatrie) (zowel in Hoofddorp als in Haarlem mogelijk).
Op dit gezamenlijke spreekuur vanuit de drie genoemde specialismen worden zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden gezien met een psychiatrische stoornis wv psychofarmaca om gefundeerd vanuit de verschillende hoeken adviezen en voorlichting te geven.
4. Wekelijks bijwonen MDO (multidisciplinair overleg) op afdeling; iedere dinsdag van 14.00-15.00. Indien er patiënten liggen met een eetstoornis of baby’s met dysregulatieproblemen/huilbaby’s vindt er op vrijdag een tweede MDO plaats.
Hier kunnen vanuit alle op de afdeling werkende disciplines kinderen worden ingebracht, waarbij er zorgen zijn op het sociale/psychosociale of psychische vlak over patiënten en/of ouders.
5. Meelopen met een aantal disciplines intern en extern.