terug

Differentiatiestage

Palliatieve zorg COPD of Oncologie

Duur
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

In deze stage wordt gestreefd naar verdieping op het gebied van longoncologie of ernstig COPD in combinatie met de dyspnoe poli.

De aios kan de palliatieve fase van een patiënt herkennen en markeren. Daarnaast kan hij/zij een palliatief consult doen met aandacht voor goede communicatie. De aios maakt kennis met de multidisciplinaire manier van werken zowel intramuraal als extramuraal en met de volgende domeinen van de palliatieve zorg:

  1. Kernwaarden en principes
  2. Structuur en proces
    • markering
    • gezamenlijke besluitvorming
    • proactieve zorgplanning
    • individueel zorgplan
    • interdisciplinaire zorg
    • mantelzorg
    • coördinatie en continuïteit
    • netwerk
    • deskundigheid
    • kwaliteit en onderzoek
  3. Fysieke dimensie
  4. Psychische dimensie
  5. Sociale dimensie
  6. Spirituele dimensie
  7. Stervensfase
  8. Verlies en rouw
  9. Cultuur
  10. Ethisch en juridisch

Daarnaast is de aios in staat om een proactief zorgplan te maken en zelf binnen dit kader leerdoelen te formuleren zoals effectief communiceren of Shared decision making.

Er wordt competentiegericht opgeleid vanuit de CANmeds. De specifieke vaardigheden en doelen per onderdeel van de CANmeds binnen de stage palliatieve zorg en COP-zorg zijn hieronder beschreven:

  1. Medisch handelen. De aios is in staat:
    1. gebruik te maken van de systematiek van palliatief redeneren;
    2. op systematische wijze gegevens van patiënten en naasten te verzamelen en te interpreteren om de gevolgen van lijden en de daarmee samenhangende behandeling te verwoorden;
    3. goed onderbouwde keuzes te maken in medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandelingen voor de meest voorkomende symptomen in de palliatieve zorg;
    4. een voor de patiënt passend en multidimensioneel palliatief behandelplan op te stellen en uit te voeren;
    5. zelfstandig effectieve klinische en poliklinische consulten uit te voeren en daarbij te handelen volgens protocollen en richtlijnen van Noordwest en aan te sluiten bij de huidige wet- en regelgeving.
  2. Communicatie. De aios is in staat:
    1. de patiënt en diens naasten op een respectvolle en invoelende wijze te informeren en adviseren, leidend tot begrip en actieve deelname van de patiënt in beslissingen;
    2. standpunten te formuleren en andere standpunten te respecteren over normen en waarden ten opzichte van sterven en beslissingen rondom het stervensproces;
    3. tot gezamenlijke besluitvorming te komen met patiënten, naasten en andere zorgverleners.
  3. Samenwerking. De aios is in staat:
    1. andere deskundigen in de palliatieve zorg te consulteren en te informeren;
    2. multidisciplinair samen te werken met andere betrokken zorgverleners, zowel intern (medisch specialisten, verpleegkundigen) als extern (wijkverpleegkundigen, huisartsen)
    3. de regie te nemen in de multidisciplinaire samenwerking binnen COP-zorg, waaronder het organiseren van MDO’s en het presenteren van een casus in het MDO.
    4. in staat tot zelfstandig uitvoeren van een intercollegiaal consult bij een patiënt in een palliatieve fase, zowel klinisch als poliklinisch.
  4. Kennis en wetenschap. De aios is in staat:
    1. de deskundigheid van aios, collega’s en andere betrokkenen bij palliatieve zorg te bevorderen via kennisdeling, bijvoorbeeld door het houden van een referaat, of via coaching;
    2. een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van wetenschappelijke vakkennis, bijvoorbeeld door te participeren in onderzoeksprojecten of het schrijven van een case report.
  5. Maatschappelijk handelen. De aios is in staat:
    1. de taken en verantwoordelijkheden van andere betrokken zorgprofessionals te verwoorden;
    2. het Nederlandse zorgsysteem in de palliatieve zorg (structuur en functies van verschillende organisaties) beschrijven;
    3. de huidige wet- en regelgeving op het gebied van euthanasie toelichten.
  6. Organisatie. De aios is in staat:
    1. prioriteiten aan te brengen in de consulten die binnen komen;
    2. de te leveren zorg effectief in te delen binnen de beschikbare tijd.
  7. Professionaliteit. De aios is in staat:
    1. professioneel te handelen vanuit eigen waarden en normen;
    2. tijdig hulp te vragen indien nodig.
Hoe ga ik leren?

De aios is werkzaam binnen COP-zorg, het Consultteam Ondersteunende Palliatieve zorg in Noordwest. In maart 2012 is er binnen Noordwest een brede palliatieve commissie opgericht. Deze commissie is ingesteld om de regie te voeren over het palliatiebeleid op beide locaties van Noordwest. De commissie bestaat uit leden van diverse disciplines, die dagelijks bezig zijn met het verlenen van palliatieve zorg. Om daadkrachtig te zijn is er een dagelijks bestuur (DB) samengesteld, waarvan de leden bevoegd zijn de commissie te vertegenwoordigen.

Vanuit deze commissie is het palliatief consultteam (COP-zorg) opgericht, werkzaam in de kliniek Noordwest breed. De aios gaat meelopen met de consulten van artsen van het team COP-zorg, leert deze voor te bereiden en de scenario’s uit te werken. Uiteindelijk is de hij/zij in staat om zelfstandig onder supervisie consulten te doen. Het team COP-zorg ziet 10-20 patiënten per week. De aios zal gemiddeld 2 consulten per dag kunnen doen. Deze consulten duren gemiddeld een uur en vergen voorbereiding en uitwerking

Een voorwaarde voor het lopen van deze stage is dat de aios in de laatste twee jaar van zijn/haar opleiding zit en ervaring heeft met patiënten in de palliatieve fase. Ter voorbereiding van deze stage is het wenselijk dat de aios online scholingen palliatieve zorg doet of heeft afgerond. De stage is in deeltijd; de aios werkt voor 2,5 dag per week binnen COP-zorg. De stage kan gecombineerd worden met andere deeltijdstages, binnen longgeneeskunde waaronder dyspnoe, endo/echo of supervisiestage. Dit stemmen aios en opleiders samen af.

Bij aanvang van de stage vindt een startgesprek plaats tussen de aios, de stagebegeleider van COP-zorg en de (waarnemend) opleider waarin een individueel opleidingsplan wordt vastgelegd. Hierin kunnen accenten worden gelegd in bovengenoemde leerdoelen en eigen leerdoelen worden geformuleerd. Aansluitend aan de leerdoelen worden de werkzaamheden, onderwijsactiviteiten en wetenschapsactiviteiten (zie hieronder) voor de stageperiode vastgelegd en de toetsing afgesproken. Om de maand vindt een voortgangsgesprek met de stagebegeleider plaats waarin de ontwikkeling op de leerdoelen wordt besproken, waarbij het portfolio als uitgangspunt dient. Bij de afronding van de stage wordt een eindgesprek gevoerd. Een schriftelijk verslag van alle gesprekken neem de aios op in zijn/haar portfolio.

Binnen de stage zijn de volgende onderwijsactiviteiten verplicht:

  • Zelfstudie, raadplegen relevante websites over oncologie/palliatieve zorg, protocollen en richtlijnen.
  • Bijwonen van klinische lessen en referaten vanuit COP-zorg.
  • Bijwonen (eenmalig) van casuïstiekbespreking netwerk palliatieve zorg.

Verder zijn een aantal onderdelen facultatief te volgen:

  • Meelopen in een hospice.
  • Meelopen met een casemanager/wijkoncologie verpleegkundige in de thuissituatie van de patiënt.

Het houden van een referaat mbt. palliatieve zorg is onderdeel van de toetsing. Daarnaast wordt een keuze gemaakt uit de volgende activiteiten:

  • Mogelijkheid tot (mee)schrijven van een artikel.
  • Eén dag per week mogelijkheid tot research.
  • Werken aan een kwaliteitsverbeterplan of het uitvoeren van een probleemanalyse.

Daarnaast kan de aios aan het begin van de stage een kwaliteitsverbeterend project initiëren en dit uitvoeren. COP-zorg is een relatief jong team en er zijn diverse mogelijkheden voor kwaliteit verbeterende projecten, wetenschappelijk onderzoek. Er is een schat aan data.

De toetsing vindt plaats door middel van:

  • Beoordeling door de supervisor van twee uitgevoerde consulten.
  • Bespreking met de supervisor van twee opgestelde behandelplannen.
  • 360 graden feedback.
  • Referaat voor leden van COP-zorg en andere geïnteresseerden.
  • Presentatie patiënt MDO en nabespreking hiervan met supervisor.
  • Twee reflectieverslagen.
  • Minimaal drie KPB's.

Show-and-tell

Meer weten over palliatieve zorg? Bekijk hier de documentaire Being Mortal

Alle opleidingsonderdelen in deze instelling