De AIOS neemt in de volle breedte kennis van de diagnostiek en behandeling van alle aspecten van aanleg- en functiestoornissen van de lage en hoge urinewegen bij kinderen. Tot het diagnostisch arsenaal in eigen regie behoren echografie en video-urodynamische onderzoeken.
Er is ruime gelegenheid om te participeren in urotherapie sessies en occasioneel perifere neuromodulatie bij kinderen.
De AIOS neemt kennis van de uiteenlopende chirurgische behandelingen en participeert hierin afhankelijk van het opleidingsniveau. De chirurgische behandelingen waarvan wordt verondersteld dat de AIOS ze (met assistentie) beheerst aan het einde van de opleiding bestaan uit orchidopexie, hydrocele communicans correctie, cystoscopie, Deflux en Botox injecties, basic laparoscopy skills gaande tot (zelden) nefrectomie, ureterreïmplantaties, circumcisie/voorhuidplastiek en ureteroscopie. Incisie van urethrakleppen veronderstelt uitgebreidere voorafgaande opleiding en zal per geval moeten worden beoordeeld. Hypospadiaschirurgie en open pyelumplastiek op baby- of peuterleeftijd vereisen een loupebril en vertrouwdheid met microchirurgie en worden zelden op assistenten niveau aangeleerd.
Daarnaast bestaat ook de kans om deel te nemen aan de chirurgische behandeling van neurogene blaasdysfuncties met blaasaugmentaties, het aanleggen van catheteriseerbare stoma’s volgens Mitrofanoff, colonspoelstoma’s en urethraslings.
Het laparoscopische palet bestaat uit pyelumplastiek, (partiële) nefrectomie, ureterreïmplantatie en orchidopexie. Op afroep wordt assistentie verleend aan laparoscopische endometriose chirurgie of bijnierchirurgie.
Tijdens de differentiatiestage krijgt de AIOS ruim de gelegenheid tot deelname aan het MDO met kindernefrologen en nucleair geneeskundigen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan alle verwante overleg- en leermomenten van de afdeling urologie.