terug

Volwassenpsychiatrie Ambulante volwassenenpsychiatrie

Angst en stemming Dimence Zwolle

Duur
12 maanden
6 maanden
Wat gaat de aios leren?

Bij deze stage worden de meest voorkomende psychische klachten behandeld: de verschillende angststoornissen, depressies, dwangstoornissen, PTSS en persoonlijkheidsproblematiek cluster C. Co-morbiditeit is frequent aanwezig (zoals ASS, ADHD, psychotische kenmerken). Er is dus een breed palet aan klachten. Het is echter niet zeldzaam dat een aanmeldklacht rondom stemmingsklachten uiteindelijk een hele andere diagnose en behandelplan vergt.  

Het is een stage bij uitstek voor psychotherapie. Je komt in een enthousiast multidisciplinair team terecht met klinisch psychologen, GZ-psychologen, PMT, systeemtherapeut, twee psychiaters, SPV’s en psychologen waar standaard opleidelingen van andere disciplines werken.  

Juist bij deze stage kun je oefenen in risicotaxatie, diagnostiek en vervolgen van patiënten met suïcidaliteit en hoe hierin keuzes te maken tussen autonomie en veiligheid, zeker wanneer een patiënt doorgaans weer naar huis gaat.  

Hoewel leidinggeven aan een team als zijnde teamleider niet is vormgegeven, kan de AIOS wel leren om als regiebehandelaar de leidersrol op zich te pakken en overleggen of hij/zij in de casuïstiek wil voorzitten. Voorzitten van het regionaal psychiateroverleg kan in overleg met de voorzitter en vicevoorzitter worden overlegd, of dit mogelijk is op dat moment. 

Als aios werk je in een team bestaande uit: psychiater, aios, teamleider, verpleegkundigen, verpleegkundigen i.o., SPV, systeemtherapeut, PMT, klinisch psycholoog, GZ psycholoog. In het gebouw verder een somatische poli aanwezig.  

Hoe ga ik leren?

Verwijzers/netwerkpartners:
Onder andere IHT, huisarts, Isala ziekenhuis, andere afdelingen.  

Leermiddelen:
Supervisie, mentoraat, onderwijs in OOR verband; huisonderwijs (incl. somatisch onderwijs); referaten; CAT’s; klinische presentaties; psychotherapie supervisie en onderwijs. Multidisciplinaire patiëntenbesprekingen; generaal ochtendrapport; (mini)symposia; leertherapie.  

Toetsing:
Stagebeoordeling, KPE, Case Based Discussion, kennistoets, 360- graden feedback, brief- en dossierbeoordeling, beoordeling klinische presentatie, CAT, beoordeling psychotherapie. 

Faciliteiten:
De aios heeft een laptop. Er wordt gezorgd dat de AIOS elke werkdag een kamer. Toegang tot intranet/internet en de digitaal beschikbare literatuur via de centrale bibliotheek.  

Wetenschap:
We bieden ook veel ruimte voor wetenschappelijk (promotie)onderzoek.

Opleidingsteam:

  • Prof. dr. Derek Strijbos, opleider
  • Dr. Madelien van de Beek, plaatsvervangend opleider
  • Mevr. Denise Dorgelo, opleidingscoördinator
  • Mevr. Ellen Klein, teamleider AIOS
  • Mevr. Irma van der Kolk, opleidingssecretaresse
Alle opleidingsonderdelen in deze instelling