Inspireren tot leren
We leiden u op tot topprofessional in de gezondheidszorg en in het biomedisch onderzoek. Zo kunt u samen met anderen vaardig en veilig werken en bijdragen aan kennisontwikkeling in de gezondheidszorg. Onze opleidingen zijn nationaal en internationaal toonaangevend in innovatie van onderwijs, om u te inspireren tot leren
Aan het eind van je stage hebben we je opgeleid in die facetten van de interne geneeskunde die van belang zijn voor de opvang, stabilisatie, diagnostiek en initiële behandeling van patiënten met een acute presentatie van een inwendige ziekte. Een gedetailleerde opsomming van alle acute klinische presentaties en ziektebeelden is terug te vinden in het landelijke opleidingsplan voor de interne geneeskunde. Meer in het algemeen ben je door ons opgeleid tot een breed georiënteerd internist die in staat is om een generalistische differentiaal diagnose op te stellen en daarmee te komen tot een geïntegreerd beleidsplan. Je beschikt over ruime kennis en vaardigheden op het gebied van “advanced life support” (ALS), pijnbehandeling en toxicologie en kunt doeltreffend samenwerken in het overgangsgebied met andere specialismen. Daarbij overzie je de consequenties van het medisch handelen bij acute patiënten in termen van overleving en kwaliteit van leven en ben je in staat om een leidende rol aan te nemen wanneer het nodig of wenselijk is om de behandelmogelijkheden te beperken.
Naast de medisch inhoudelijk aspecten van de acute geneeskunde wordt er ook aandacht besteed aan de coördinatie en logistiek van zorg bij één individuele patiënt en bij meerdere patiënten wanneer deze zich gelijktijdig in kleinere of grotere aantallen aandienen. Tot slot ben je goed op de hoogte van de relevante medische wet- en regelgeving en ben je in staat een voortrekkersrol te vervullen bij het opleiden van aios interne geneeskunde en het verrichten van wetenschappelijk onderzoek.
De differentiatie is verdeeld in drie delen: je begint met acht maanden basisstage acute geneeskunde, waarin je op de Spoedeisende Hulp werkt en de (spoed)polikliniek. Zo doe je ervaring op met de opvang, stabilisatie en behandeling van patiënten met een breed palet aan acute internistische ziektebeelden.
In de daaropvolgende acht maanden volg je verschillende verdiepingsstages, waarbij je zelf in overleg met de opleider kiest welke stages het beste bij je passen. De stages anesthesie, ambulance, toxicologie en psychiatrie zijn verplicht. Andere mogelijke stages zijn bijvoorbeeld cardiologie, neurologie, intensive care en infectieziekten.
In de laatste acht maanden integreer je alle vaardigheden die je in de voorafgaande stages hebt opgedaan en leer je supervisie geven. Deze voortgezette stage acute geneeskunde bestaat uit twee delen: een supervisiestage in het Diakonessenhuis Utrecht en een supervisiestage in het UMC Utrecht. Je superviseert de patiëntenzorg op de SEH en spoedpoli en in de kliniek.
De acute geneeskunde is onderdeel van de Divisie Vitale Functies (DVF) van het UMC Utrecht. De staf acute geneeskunde bestaat uit internisten acute geneeskunde en acuut geneeskundig geïnteresseerde internisten met andere achtergronden. Zij maken samen met een team urgentie-anesthesiologen deel uit van de medische staf van de Spoedeisende Hulp. Verder zijn zij verantwoordelijk voor de supervisie van de intern geneeskundige patiëntenzorg op de SEH, de patiënten opgenomen voor de acute interne geneeskunde, de consulten algemene interne geneeskunde tijdens diensturen en de spoedpolikliniek. Bij patiënten op de SEH die al bekend zijn bij één van de interne deelspecialismen wordt uiteraard nauw samengewerkt met het betreffende deelspecialisme. Door deze supervisie-structuur is het patiëntaanbod zeer gevarieerd.
De acute geneeskunde is door de coördinerende rol bij uitstek een specialisme dat samen werkt met de overige interne deelspecialismen en poortspecialisten zoals reumatologie en MDL. Maar zeker ook met andere disciplines zoals de radiologie, intensive care, chirurgie, anesthesie, longziekten, cardiologie, neurologie en psychiatrie. Er is een nauwe samenwerking met het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum. Ook neemt de afdeling bij openstelling van het Calamiteitenhospitaal deel aan de opvang van en zorg voor de betrokken patiënten.