Niet alleen voor zorg kunt u in Tergooi terecht, ook opleiden is een kernactiviteit van Tergooi. Als opleidingsziekenhuis biedt Tergooi samen met preferente partners en opleidingsinstituten een omgeving waar specialisten en medewerkers dagelijks kunnen groeien door wat ze leren en doen. De Tergooi Academie is het onderdeel van Tergooi dat zich hiermee bezighoudt. Kijk voor de mogelijkheden op onze website.
Klinische volwassenenpsychiatrie
PAAZ en Medisch Psychiatrische Unit (MPU)
Tergooi MC is een groot algemeen ziekenhuis in Hilversum. Het is een topklinisch ziekenhuis met veel aandacht voor opleiding en patiëntenzorg. Gelegen midden in het lommerrijke Gooi vervult het een centrale rol in de zorg in deze regio. Tergooi MC waarborgt specialistische psychiatrische zorg voor patiënten en loopt daarin voorop in de regio door specialisatie van hoogstaande psychiatrische zorg bij patienten met somatische comorbiditeit.
Sinds februari 2006 heeft onze vakgroep psychiatrie, bestaande uit 7 psychiaters, de erkenning voor het opleidingsonderdeel ziekenhuispsychiatrie. Onze primaire motivatie om artsen en psychiaters te willen opleiden is gelegen in het feit dat we zelf met veel plezier en enthousiasme het vak binnen de context van het algemeen ziekenhuis uitvoeren. Dit willen wij graag overdragen op jongere collega’s. Daarnaast vinden we het belangrijk dat een psychiater zijn wortels in de geneeskunde sterk behoudt om goede patiëntenzorg te kunnen bieden aan ernstig zieke mensen. Vanuit dat oogpunt vinden wij de ziekenhuisomgeving die Tergooi MC biedt de ideale omgeving om collega’s op te leiden.
De afdeling psychiatrie heeft een opnameafdeling, een dagbehandeling, een actieve consultatieve dienst en een grote polikliniek met verschillende psychiatrische problematiek, met de nadruk op ziekenhuispsychiatrie en derhalve comorbide, somatische aandoeningen. Op de klinische opname-afdeling zijn ook stageplaatsen voor (senior) coassistenten, waarbij de AIOS ook kan werken aan competenties in het begeleiden en superviseren.
Alle facetten van de ziekenhuispsychiatrie komen in de stage naar voren en de AIOS zoekt samen met de opleidingsgroep naar een stage die bij zijn/haar kennis- en interesseniveau aansluit, waarbij er wordt gedacht in mogelijkheden, niet in beperkingen. Er bestaat tevens de mogelijkheid tot het verrichten van ECT, wat een belangrijke behandeling is op de afdeling. De AIOS kan ervaring opdoen op twee van de drie onderdelen van de levenslooppsychiatrie (volwassenen- en ouderenpsychiatrie). Er wordt nauw samengewerkt met overige disciplines en specialismen in het ziekenhuis, waardoor er een breed aanbod aan patiënten is met zowel somatische, neuropsychiatrische als ook algemene psychiatrische problematiek. Er wordt uiteraard evidence based gewerkt.
De stage heeft een grote diversiteit en biedt volop mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van de AIOS in de ziekenhuispsychiatrie met de nadruk op de kliniek. De kliniek bestaat uit 16 bedden (combinatie van PAAZ met MPU). Op de MPU worden patienten opgenomen met een psychiatrische diagnose met comorbide somatische problematiek. Te denken valt bijvoorbeeld aan een ernstige depressie met somatische comorbiditeit, een psychose als gevolg van medicatie gebruik of M. Parkinson of een tentamen suicidii waarvoor somatische zorg nodig is. Er wordt dan ook veel samengewerkt met de interne geneeskunde, neurologie en geriatrie.
Daarnaast kunnen psychotherapieën gestart worden onder supervisie, te weten cognitieve gedragstherapie en systeemtherapie. Tevens wordt er structureel systeemtherapie onderwijs gegeven aan alle AIOS.
- Laagdrempelige supervisie, afgestemd op de competenties van de aios
- Breed aanbod van onderwijs, waaronder journal club, systeemtherapie onderwijs, gesprekstechnieken, geriatrie-neurologie-psychiatrie onderwijs, complicatiebespreking
- Gedurende de stage kan aan alle EPA’s gewerkt worden, met de nadruk op EPA 3 (geïntegreerde psychiatrisch-somatische behandeling uitvoeren); EPA 9 (Interprofessionele consultvoering en overdracht) en EPA 10 (Leiding geven aan een interprofessioneel team).
Tijdens mijn opleiding tot psychiater heb ik een klinische stage van een half jaar gedaan op de PAAZ in Blaricum. Het is een dynamische afdeling met veel verschillende casuïstiek en nauwe betrokkenheid van de psychiaters. Er is veel ruimte om onder supervisie zelfstandig gesprekken te voeren en beleid op te stellen. Het is altijd mogelijk om te discussiëren over keuzes en overwegingen. Het contact met de vakgroep is laagdrempelig. Vanaf het begin van de stage heb ik mij welkom gevoeld, zeker omdat ik direct kon aansluiten bij het afdelingsuitje. Na poliklinische stages in een ander ziekenhuis was het voor mij nu een mooie stap om het afdelingswerk te leren kennen. Op dagelijkse basis samenwerken met verpleegkundigen, vaktherapeuten en het secretariaat maakt het afwisselend en spreekt mij aan vanwege het teamgevoel. Een andere rol is het begeleiden van coassistenten wat een extra verdieping geeft aan het werken op de afdeling. Al met al een afdeling met veel mogelijkheden om persoonlijke leerdoelen te halen met een open leerklimaat waardoor ik met veel plezier en nieuwe kennis mijn opleiding ga voortzetten.
Iris Westrik, tweedejaars AIOS, 2022